Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granica s Ukrajinom

VIDEO NATO tvrdi: 'Rusija je nagomilala velike snage spremne za djelovanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO je u četvrtak objavio petnaestak fotografija snimljenih pomoću satelita na kojima se vidi da je Rusija nagomilala 'velike snage spremne za djelovanje' duž granice s Ukrajinom.

NATO procjenjuje da je u 'više od sto baza', uglavnom privremenih, na istoku Ukrajine raspoređeno 'između 35.000 i 40.000' ruskih vojnika.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

'To su jako pripremljene snage koje se brzo mogu pokrenuti', zaključio je brigadni general Gary Deakin, direktor Centra za upravljanje krizom u NATO-ovu glavnom stožeru u Monsu, u Belgiji. 'To zabrinjava zbog toga što su te snage prijetnja za Ukrajinu' iako 'ne znamo planove Rusa', dodao je.

NATO je, da bi potkrijepio te tvrdnje, pokazao novinarima fotografije vojnih baza snimljene koncem ožujka i početkom travnja, gdje se ruska vojska rasporedila početkom ožujka.

Na jednoj fotografiji se može vidjeti 21 helikopter stacioniran usred polja, blizu Belgoroda, četrdesetak kilometara od granice. U blizini je poredano četrdesetak tenkova i više od sto oklopnih transportera, a da 'nema traga stalne baze', rekao je visoki časnik Sjevernoatlantskog saveza.

NATO odbacio optužbe: 'Ne planiramo rasporediti vojnu snagu na granici s Rusijom!'

Na fotografijama drugih baza vide se 'nagomilane snage' s više stotina vozila za prijevoz vojnika, opreme, goriva i oružja.

Raspoređivanje takvih snaga moglo bi se opravdati vojnom vježbom, ali 'nisu zapaženi veći pokreti', ističe časnik.

Činjenica da vojnici nisu maskirani upućuje da su 'spremni za intervenciju ili da se ne skrivaju', ocijenio je.

Neki vojni stručnjaci misle da Rusija tako želi zastrašiti ukrajinsku vlast prijeteći intervencijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene