Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Zbog nasilja otkazan Queer festival u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nasilja na otvaranju, otkazan je prvi Queer festival u BiH. Najmanje je osam osoba ozlijeđeno u napadima huligana na novinare i sudionike manifestacije čiji je cilj promoviranje prava seksualnih manjina.

Desetak huligana pokušalo je poremetiti otvorenje prvog četverodnevnog Queer Sarajevo festivala i u tome je uspjelo. Huligani su bacali kamenje na likovnu Akademiju u Sarajevu za vrijeme otvaranja jedne izložbe. Uzvikivali su 'smrt homoseksualcima' i uništili najmanje jedan prozor prije nego ih je odvela policija.

Pročitajte i ovo Luka Grbeša Hrvatski festival Žudija Rimski vojnici okupili se u Loboru: "Znamo da sljedećih 25 godina ovoga neće biti" Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba

Divljanje se nastavilo na ulicama. Izvlačili su ljude iz automobila, daskama tukli prolaznike. Zaskočili su i novinare, tukli ih i cipelarili. Dvojica su ozlijeđena. Najgore je prošao gost iz Danske, koji se oporavlja u bolnici.

U sukobu je teže ozlijeđen policajac kojeg su napadači udarili nogom u glavu.

Najozbiljniji je ipak napad bio na skupinu novinara koji su metom huligana postali nakon završetka ceremonije otvaranja festivala.

Napadnuti su Emir Imamović i Peđa Kojović, novinari magazina "Dani", koji je podržavao Queer festival, a tomu je svjedočio i vlasnik tog tjednika Senad Pećanin.

Po riječima samoga Imamovića, nedaleko od zgrade Likovne akademije zaskočila ih je skupina mlađih osoba i počela ih tući i "cipelariti".

Imamović i Kojović pokušali su se zaštititi da bi ubrzo zatim intervenirala policija.

"Jednog napadača smo identificirali u policiji, ostali su uspjeli pobjeći", rekao je Imamović nakon napada.

Otvaranje prvog festivala u BiH koji je za cilj imao promoviranje prava pripadnika seksualnih manjina proteklo je u ozračju izrazitih napetosti.

Uz brojne posjetitelje, uključujući i ugledne osobe iz javnog života te predstavnike brojnih veleposlanstava i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, pred zgradom Likovne akademije našla se i veća skupina radikalnih islamista.

Izgleda tipičnog za pripadnike radikalnog vehabističkog pokreta, oni su dobacivali prolaznicima, prijetili im "Alahovom kaznom" i naguravali se s policijom i zaštitarima u pokušaju da uđu u izložbeni prostor Akademije.

"Došli smo vidjeti što se to unutra zbiva i zašto nam ne daju ući", rekao je novinarima jedan od vehabija, mlađi čovjek upadljivo tamne puti koji se odbio predstaviti.

Njima je potporu pružila i druga skupina mlađih prosvjednika drukčijeg izgleda koja je s male udaljenosti dovikivala: "Ubij pedera".

Predsjednik Helsinškog odbora BiH Srđan Dizdarević, koji je došao kako bi dao potporu pravima queer populacije, rekao je kako je zgrožen količinom netolerancije koja se manifestirala u Sarajevu ne samo u vrijeme otvaranja festivala, nego i samih priprema.

"Stidim se jer je to čisti fašizam i čisti rasizam", kazao je Dizdarević.

U osudama organiziranja queer festivala oštrom su retorikom prednjačili predstavnici Islamske zajednice u BiH, a posebice mostarski muftija Seid Smajkić.

On je pripadnike seksualnih manjina otvoreno nazvao "smećem" i "bolesnicima".

Za Islamsku zajednicu provokacija je bila i to što se festival održava u vrijeme mjeseca Ramazana.

Na dan otvaranja festivala Sarajevo je bilo oblijepljeno nepotpisanim plakatima s uvredljivim porukama na račun homoseksualne populacije uz zahtjeve za njihovim izoliranjem iz društva.

"Stvarno ne razumijemo o čemu se ovdje radi. U redu je imati drukčije mišljenje, no mi samo tražimo svoja prava i nikoga ne ugrožavamo", bio je komentar Slobodanke Dekić iz udruge "Q" koja je i organizator spornog festivala.

Prvi Sarajevo Queer Festival nastavlja se unatoč izgredima uz pojačane mjere osiguranja.

Sukob na otvaranju prvog Queer festivala u BiH pokazao je kako je homoseksualnost tabu u ovoj zemlji, te da je s pravom proglašen manifestacijom visokog rizika koju su osiguravale jake policijske snage.

Policijske snage ipak su uspjele spriječiti veće sukobe koje su huligani planirali.

QSF je festival kulture i umjetnosti koji uključuje izložbe, performanse, predstave, tribine kao i filmove (većinski dokumentarnog karaktera). Pripreme za Festival počele su još krajem kolovoza prošle godine, a sporni datum održavanja od 24-28.rujna je odabran jer organizatori nisu željeli da se festival poklopi s nekim drugim festivalima u državi ili regiji.

Festival su već ranije osudile neke vjerske i političke grupe, a internacionalne organizacije izrazile su zabrinutost za njegovo daljnje održavanje. Ipak, nakon ovih događaja, organizatori su najavili kako će se festival nastaviti kako je planirano, odnosno do 28. rujna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene