Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugih 69 dana

VIDEO: Kako su rudari kratili dane zatočeništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mrak i sparina bili su više od dva mjeseca 'najbolji prijatelji' 33-ice rudara.

Od 5. kolovoza njihov dom bio je 700 metara ispod zemlje. Namirnice, pitka voda i čista odjeća dostavljale su se kroz uske tunele. Nakon nekog vremena dobili su i struju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže 16,5 milijuna dolara Čile: Preživjeli rudari tuže državu zbog nemara Slika nije dostupna Uz organiziranu zabavu Rudari od milijunaša dobili novac, motocikle i kuće

Pazilo se na njihovo psihičko i fizičko stanje pa su im putem video veze omogućili tjelovježbu s osobnim trenerom.

Iako zarobljeni, čileanski rudari nisu propustili nogometnu utakmicu svoje reprezentacije, što su im omogućili spasioci koji su ih time željeli oraspoložiti. Iako je reprezentacija Čilea tada izgubila utakmicu od Ukrajine rudari su bar na neko vrijeme razmišljali o nečem drugom. Nedugo nakon utakmice rudari su dobili potpisane dresove igrača.

Za to vrijeme njihove obitelji boravile su u improviziranom selu, a djeca su išla u privremenu školu u mjestu u blizini rudnika.

>> VIDEO: Kao posljednji je izvučen šef smjene Luis Urzua!

>> VIDEO: Pogledajte kako su tekla izvlačenja rudara

Zanimljivo je bilo da su se vlasti morale boriti s tenzijama koje su prouzročile žene i ljubavnice 33 rudara. Najmanje se pet supruga suočilo s ljubavnicama zbog vladine naknade. Mnoge supruge su tada i saznale da nisu jedine žene u životu svojih muževa.

Slavili se rođendani i rođenje kćeri

Upravo zbog ljubavnice, supruga rudara Yonnyja Barriosa odlučila je bojkotirati čekanje kod rudnika. Rudar je na doček pozvao i suprugu i ljubavnicu.

No, među rudarima osim preljubnika ima i romantičara. Rudar Esteban Rojas tijekom zatočeništva u rudniku predložio je svojoj ženi crkveno vjenčanje. Uz ostale događaje tijekom dvomjesečnog čekanja spasa ispod zemlje jedan od rudara proslavio je rođendan, a drugome se rodila kćer.

Nakon 69 dana polovica rudara ugledalo je svjetlo dana i članove svoje obitelji. Liječnici koji su ih pregledali kažu da su dobrog zdravstvenog stanja, no, kažu stručnjaci psihijatrijske struke, teške faze koje su prolazili dovest će do trajne promjene osobnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene