Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed na Tajlandu

VIDEO: 300 litara krvi izlili pred veleposlanstvo i rezidenciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajlandske 'crvene košulje' simbolično su prolile nekoliko litara krvi pred rezidencijom premijera, a prosvjedovale su i pred veleposlanstvom Sjedinjenih Država zbog glasina da su američke obavještajne službe optužile bivšeg premijera za poticanje nasilja.

Četvrti dan prosvjeda pristaše svrgnutog premijera Thaksina Shinavatre, koji živi u egzilu, prolile su pred rezidencijom sadašnjeg premijera ostatke od 300 litara vlastite krvi prikupljene dan ranije. U utorak su 'crvene košulje' krvlju zalile ulaz i zidove zgrade vlade jer premijer Abhisit Vejjajiva nije udovoljio njihovu zahtjevu da podnese ostavku i raspiše izbore na kojima bi vjerojatno pobijedili Thaksinovi saveznici.

Pročitajte i ovo Ivan Jakovčić Krešendo Samo opušteno: Pogledajte kako bivši ministar pjeva na egzotičnom jeziku Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

Osoblju američkog veleposlanstva nekoliko tisuća prosvjednika predalo je u srijedu prosvjedno pismo. Tajlandom kruže nepotvrđene glasine da su američke obavještajne službe upozorile Bangkok kako bivši premijer Thaksin želi sabotažu i nemire. Američko veleposlanstvo nije objavilo nikakav komentar.

>> Tajland: Prosvjednici vlastitom krvlju na zgradu parlamenta

Vrhunac prosvjeda u nedjelju navečer privukao je oko 100.000 ljudi iz cijelog Tajlanda, dok ih je u utorak navečer bilo najviše 50.000, a u srijedu ujutro tek 10.000. Pristaše bivšeg premijera, inače miljardera, siromašni su stanovnici ruralnih sredina sa sjevera i sjeveroistoka zemlje, dok Bangkok ne pokazuje zanimanje za njihov pokret. Siromašni traže povratak Thaksina, koji je vojnim udarom svrgnut 2006., a u egzil je pobjegao 2008., kako bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog financijskih zloporaba. Thaksin videovezom od nedjelje komunicira s prosvjednicima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene