Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštar odgovor

Vatikan: Mediji 'podlo pokušavaju' ocrniti Benedikta XVI.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je oštro napao medije zbog izvještavanja o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, ističući da je riječ o 'podlom pokušaju' da se papa Benedikt XVI. ocrni 'po svaku cijenu'.

Uvodnik u vatikanskim novinama uslijedio je na dan kada su žrtve zlostavljanja prosvjedovale blizu Trga Svetog Petra tražeći od Pape da otvori dosjee o svećenicima pedofilima i 'svećenike zlostavljače' liši svećeničkog zvanja.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam

>> Papa prozvan zbog pedofilskog skandala u SAD-u

'Dominantna težnja medija je ignoriranje činjenica i natezanje interpretacija s ciljem da se proširi slika o Katoličkoj crkvi kao jedinoj odgovornoj za seksualno zlostavljanje, što nije u skladu s činjenicama', piše vatikanski list. Riječ je o 'podlom pokušaju da se pod svaku cijenu napadne papa Benedikt XVI. i njegovi najbliži suradnici', dodaje list.

'Nije bilo zataškavanja u slučaju oca Murphya'

Uvodnik vatikanskog lista reakcija je na izvještaj The New York Timesa o slučaju svećenika Lawrencea Murphya, optuženog za seksualno zlostavljanje oko 200 dječaka u SAD-u od 50-tih do 70-tih godina 20. stoljeća. Među dokumentima objavljenima na internetskim stranicama The New York Timesa je i pismo o Murphyu iz 1996. upućeno kardinalu Josephu Ratzingeru, tadašnjem glavnom dokrinarnom dužnosniku Vatikana i današnjem papi Benediktu XVI., koje pokazuje da je bio obaviješten o tom slučaju. Ratzingerov zamjenik tada je predložio disciplinski sud, no mišljenje je promijenio 1998. nakon što je Murphy zatražio oprost izravno od Ratzingera. Murphy je kasnije te godine umro.

U Vatikanskom se listu izričito navodi da 'nije bilo zataškavanja u slučaju oca Murphya'. Vatikan je ranije objavio da on nije bio disciplinski kažnjen jer crkveno pravo ne propisuje automatsko kažnjavanje.

Tekst u američkom dnevniku objavljen je u vrijeme sve učestalijih optužbi na račun svećenika za seksualno zlostavljanje djece i pritisaka na biskupe, ponajviše u Irskoj, da daju ostavke jer slučajeve zlostavljanje nisu prijavljivali civilnim vlastima.

Udruge žrtava prosvjedovale u blizini Vatikana

U četvrtak su četiri čelnika američke udruge žrtava koje su zlostavljali svećenici, sva četvorica i sami žrtve koje su seksualno zlostavljali svećenici, prosvjedovali su i održali konferenciju za novinare u blizini Vatikana. Držeći svoje dječje fotografije i natpise 'Odmah prekinite tajnovitost' oni su zahtijevali da Papa otvori dosjee o svećenicima pedofilima diljem svijeta i liši svećeničkog zvanja sve 'svećenike grabežljivce'.

Talijanska policija im je oduzela putovnice i odvela ih na ispitivanje te nakon dva sata oslobodila, rekao je jedan od četvorice. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene