Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uravnotežen je

Usuglašen popis favorita za veliku kinesku smjenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski državni vrh usuglasio je popis favorita za novo vodstvo zemlje koje se bira svakih 10 godina, a među predloženim kandidatima ima zagovornika financijskih reformi, no upitno je koliko je njih sklono provesti političke reforme.

Bivši kineski predsjednik Jian Zemin, sadašnji predsjednik Hu Jintao i njegov izgledni nasljednik Xi Jiping usuglasili su popis od sedam kandidata koji bi trebali činiti Stalni odbor Politbiroa. Popis će biti konačan za 18. kongres Komunističke partije u studenome na kojem se očekuje tradicionalna smjena vodstva što se provodi svakih 10 godina.

Prema prijedlogu, Stalni odbor Politbiroa imao bi sedam članova umjesto dosadašnjih devet. Odbor bi vodio Xi Jiping (59) i potpredsjednik vlade Li Keqiang (57), koji je jedini siguran član s popisa, kažu izvori. Manji odbor bio bi praktičniji Xiju za upravljanje, jer će on morati uspostaviti autoritet te istodobno provoditi nužno potrebne reforme.

U skupini je navodno potpredsjednik vlade Wang Qishan (64), sada zadužen za financije, miljenik stranih ulagača. No izostavljen je Wang Yang (57), partijski predsjednik južne pokrajine Guangdong, kojega mnogi na Zapadu drže sklonim političkoj reformi, jer je preotvoren za slobodu govora i civilno društvo. Umjesto njega na popisu je Liu Yunshan (65), ministar partijske propagande koji domaće medije drži na kratkoj uzdi i nadzire internet u Kini s više od 500 milijuna korisnika.

Pročitajte i ovo Ivan Šipić, kandidat za ministra demografije i useljeništva Ministar iz DP-a Novi ministar demografije: "Ne može biti samo ćiribu ćiriba" Aleksandar Vučić komentirao i presudu Vučić konsterniran događanjima u Hrvatskoj: "Kako sad Europa ne reagira?"

>> Kineske mornaričke vježbe u zoni teritorijalnog spora s Japanom

Wang Yang izostavljen je, jer je previše reformski nastrojen po ukusu sadašnjeg kineskog vodstva koje ne želi brzati s promjenama, drže zapadni anlitičari. Popis je uravnotežen, ocjenjuju, no riječ je o ljudima koji će političke promjene provoditi sporije nego gospodarske.

Ostali kandidati su 61-godišnji Li Yuanchao, zatim Zhang Dejiang (65), nasljednik Boa Xialija, posrnule zvijezde iz jugozapadne pokrajine Chongqing kojemu se sudi za korupciju, te 65-godišnji Zhang Gaoli, partijski predsjednik iz Tianjina. Plenum Centralnog komiteta sastaje se 1. studenoga prije početka kongresa 8. studenoga.

U Kini vlada pritisak da se ubrzaju gospodarske i političke reforme kako bi se ostvarila gospodarska jednakost i smanjio utjecaj državnog sektora, ostvario bolji životni standard za radnike koji se sele za poslom, te konačno radi veće slobode govora i suzbijanja endemske korupcije. Kritičari desetgodišnje Huove vladavine drže da bi otezanje s reformama moglo izazvati socijalne nemire i ugroziti jednopartijski sustav. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene