Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko nenaseljenih otoka

Kineske mornaričke vježbe u zoni teritorijalnog spora s Japanom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peking je najavio jednodnevne vojne vježbe za petak u Istočnom kineskom moru, gdje se s Japanom spori oko suvereniteta nad nenaseljenim otocima navodno bogatim energentima.

Cilj je kineskih vojnih vježbi poboljšati spremnost Kine "na obranu teritorijalnog suvereniteta i pomorskih interesa", citirala je u četvrtak navečer Xinhua pripoćenje Kineske istočne flote, jedne od triju flota Narodnooslobilačke vojske.

U Tokiju je japanska vlada odbila komentirati vojne vježbe uz kratku izjavu da prati kineske pokrete. Spor između dvaju azijskih susjeda zaoštrio se početkom rujna kada je Japan nacionalizirao nenaseljene otoke Senkaku u Istočnom kineskom moru na koje Kina također polaže pravo i naziva ih Diaoyu.

Pročitajte i ovo Bjeloruska vojska Pogoršani odnosi sa Zapadom Ruski saveznik zvecka oružjem pored granice s EU: "Pripremamo se za uvođenje izvanrednog stanja" Ilustracija NATO poslao brodove Najveća vojna vježba posljednjih desetljeća: "Scenarij će biti ruski napad na saveznički teritorij"

>> Nuklearna sigurnost u Kini ne ulijeva optimizam

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei rekao je u petak poslije podne da je Peking "odlučan braniti suverenitet svog teritorija", koji je neotuđiv.

Kineska mornarica redovito održava vojne vježbe na zapadu Pacifika, kao i druge zemlje, no često se njezine vojne vježbe smatraju odgovorom na vojne vježbe koje Sjedinjene Države održavaju s Japanom, Filipinima ili s Južnom Korejom. Kina kritizira vojne vježbe koje SAD organizira s partnerima u Aziji kao poteze koji bi mogli pogoršati "regionalne napetosti". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene