Obavijesti Video Pretražite Navigacija
razočarani domovinom

Uspostavljena nova jedinica Ukrajinske vojske u kojoj se protiv Rusije bore - Rusi

Sibirska bojna - 4
Sibirska bojna - 4 twitter/x
Aktualno Galerija Sibirska bojna - 3 Sibirska bojna - 3 Foto: Afp Sibirska bojna - 4 Sibirska bojna - 4 Foto: twitter/x Sibirska bojna - 2 Sibirska bojna - 2 Foto: Afp +0 Sibirska bojna - 1 Galerija 1/4 >>
Ruski vojnici s područja Sibira sudjeluju u ratu, ali na strani Ukrajine. Nezadovoljni Putinovom vladavinom, nadaju se boljoj budućnosti nakon svrgavanja ruskog predsjednika s vlasti.

Sibirska bojna vojna je jedinica ukrajinske vojske koju uglavnom sačinjavaju Rusi, pripadnici etničkih manjina s istoka Rusije. Pridružili su se Ukrajinskim vojnim snagama i djeluju protiv vlastite zemlje u nadi da će pomoći okončati vladavinu predsjednika Putina te donijeti prospritet svojim osiromašenim pokrajinama.

Mnogi članovi bojne potječu s područja Jakutije i Burjatije te priznaju da postoji doza rasizma i opresije koji doživljavaju od ostalih Rusa. Zbog toga te regije i zazivaju samostalnost.

"Razočarao me vlastiti narod", priznao je za The Associated Pres jedan od vojnika, koji djeluje pod imenom Karabas. "Zato sam odlučio doći ovdje i boriti se za oslobođenje Ukrajine", dodao je.

Karabas je podijelio svoje zaprepaštenje stavom većine Rusa koji su rusku invaziju na Ukrajinu ili bespogovorno podržavali ili ju ignorirali.

Ruski državljani djeluju i unutar drugih volonterskih udruga u Ukrajini, ali Sibirska bojna jedina djeluje kao jedinica službene ukrajinske vojske.

Pročitajte i ovo Masovan pomor ribe u Japanu Velika prijetnja ekosustavu VIDEO Užasan prizor sve zaprepastio, nitko nema objašnjenje: "Ovakvo nešto nikad prije nismo vidjeli!"

Pročitajte i ovo Jurica Lovrinčević afera Mreža Smijenjeni Lovrinčević oglasio se o porukama, objasnio tko je Davor: "Istina često nije ono što vam se servira"

Vojnici koji pristupe bojnoj podliježu dugim sigurnosnim provjerama, koje ponekad traju i do godine dana, nakon čega ih se obučava i šalje na prve linije obrane u istočnoj Ukrajini. Mnogi su već poslani u pokrajinu Donjeck.

Karabas je nakon odlaska iz Rusije otišao u Armeniju gdje se zbližio s ukrajinskim vojnicima te naučio ukrajinski jezik. Danas odbija pričati ruski.

Njegov suborac i sunarodnjak, Holod, željno iščekuje kraj Putinove vladavine. "Tek kada se to dogodi, moći ćemo pričati o pobjedi", rekao je.

Bojna, koja broji 20-ak članova, uspostavljena je prije šest mjeseci, a prema zasad primljenim prijavama za pristup bojnoj, postoje indikacije da bi broj ruskih vojnika mogao prijeći 300. A Karabas tvrdi da "moraju postojati desetine, stotine, tisuće" Rusa poput njega, voljnih boriti se za Ukrajinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene