Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv ubrzanog postupka

UNICEF upozorio na mogućnost otmice djece pod krinkom posvojenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko zapadnih zemalja najavilo je ubrzanje postupka posvojenja siročadi s Haitija, a UN-ova agencija za djecu izjasnila se protiv svake žurbe koja bi mogla biti krajnje štetna u kaosu nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio Haiti, prenosi AFP.

UNICEF je upozorio na mogućnost otmice djece pod krinkom posvojenja te izrazio zabrinutost stanjem na Haitiju gdje je gotovo polovica stanovništva maloljetna. ‘Svaka žurba mogla bi biti štetna’, rekla je i Benedicte Jeannerod, glasnogovornica UNICEF-a za Francusku. Ona je pozdravila odluku francuske vlade o ubrzanju evakuacije djece za koju je postupak već započet, dok za sve druge slučajeve valja istražiti može li skrb o djetetu preuzeti proširena obitelj.

Pročitajte i ovo Nasilje na Haitiju najviše pate djeca Gladna tinejdžerica krenula kupiti nešto za jelo, brutalno je silovana. Dječaka tjeraju da spaljuje tijela: Ovu zemlju razara kaos Haiti - 5 Eskalacija nasilja Zemljom zavladao potpuni kaos, uvedeno izvanredno stanje: Nestaje vode, ljudi gladuju

>> Haićanska siročad bespomoćna i sama

Upozorenje protiv žurbe izrekao je i francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u parlamentu. ‘U dobroj namjeri spašavanja djece (...) ne smijemo biti optuženi za otmicu djece’, rekao je Kouchner. Zadnjih dana francuska je vlada zatrpana pozivima posvojiteljskih obitelji koje traže ubrzanje postupka. ‘Apsolutno ne možete samo tako odvesti dijete ne znajući ima li ono obitelj’, inzistirao je Kouchner.

Sjedinjene Države objavile su u ponedjeljak da će olakšati postupak usvajanja haićanske siročadi te im za transfer u SAD neće trebati putovnica niti svi inače potrebni dokumenti. Ministrica unutarnjih poslova Janet Napolitano poručila je da će SAD pomno razmotriti svaki slučaj zasebno. Španjolska vlada objavila je u utorak da će ubrzati postupak transfera za male Haićane čiji su slučajevi već bili u obradi prije potresa.

I Belgija je dogovorila brzo prebacivanje u Belgiju 14-ero malih Haićana za koje je postupak posvojenja počeo prije potresa. UNICEF procjenjuje da je oko 2 milijuna djece izravno ili neizravno pogođeno strašnim potresom koji je prije osam dana razorio Haiti. Francuska agencija za posvojenje (AFA) objavila je da je Francuska prva zemlja za posvojenje djece s Haitija. U 2006. godini od 1.300 posvojene djece s Haitija u cijelom svijetu, njih 591 udomljeno je u Francuskoj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene