Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Rachel Corrie'

Unatoč prijetnjama Izraela irski brod krenuo prema Gazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irski brod ‘Rachel Corrie’ sa stotinama tona humanitarne pomoći, koji pokušava probiti blokadu Pojasa Gaze, plovi prema odredištu i mogao bi u subotu ujutro stići do izraelske zone zabrane od 20 milja, objavili su organizatori.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je da brod neće uploviti, a glasnogovornica Pokreta za slobodnu Gazu Greta Berlin, koja je na brodu, rekla je da ‘Rachel Corrie’ plovi po planu i da se ne kani zaustaviti ni u jednoj luci na putu.

Pročitajte i ovo Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

>> VIDEO: Prosvjedi ne prestaju, prema Gazi krenuo novi brod

>> Izrael objavio video, Turska rezultate istrage

>> 'Blokada Gaze smjesta mora biti ukinuta'

>> 'Napad na brodovlje za Tursku je kao napad 11. rujna'

Komentari s jedne i s druge strane upućuju da bi se mogao dogoditi nov sukob zbog trogodišnje izraelske blokade Pojasa Gaze u kojemu je na vlasti islamistički pokret Hamas, samo četiri dana nakon izraelskog napada na humanitarni konvoj za Gazu u kojemu je ubijeno devetero aktivista.

Na irskom brodu je dvadesetak putnika, među kojima su dobitnica Nobelove nagrade za mir Irkinja Mairead Mcguire i bivši zamjenik glavnog tajnika UN-a Denis Halliday. McGuire je rekla da se aktivisti na brodu neće opirati ako se izraelski vojnici ukrcaju i zauzmu ga. Brod prevozi invalidska kolica, lijekove i cement. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene