Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperature su porasle

UN poziva na akciju uoči klimatskog summita u New Yorku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je u nedjelju kako je optimističan glede ograničavanja porasta globalne temperature za najviše dva stupnja Celzija, ali je pozvao vlade da poduzmu konkretne korake dok ne bude prekasno.

"Od čelnika moramo zatražiti da se obvežu na ambiciozne ciljeve i da ubrzaju svoje akcije na terenu", rekao je Ban Ki-moon na dvodnevnoj klimatskoj konferenciji u Abu Dabiju.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Trenutne politike nisu dovoljne: Globalno zagrijavanje značajno će premašiti dogovorenu razinu Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Zemlje u razvoju žele da jednodnevni summit u New Yorku 23. rujna bude krajnji rok u kojem će razvijene države objaviti planove za smanjenje ispuštanje stakleničkih plinova nakon 2020., što se smatra ključnim za postizanje globalnog klimatskog pakta 2015.

'Postoje pozitivni učinci klimatskih promjena, ali ne smijemo o njima govoriti'

Vlade su obećale da će ograničiti porast globalne temperature na maksimalnih dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko doba kako bi se izbjegli toplinski udari, poplave, suše i porast razine mora koji su prema UN-ovom međuvladinom panelu za klimatske promjene (IPCC) uzrokovani ljudskim djelovanjem.

Izvještaj IPCC-a iz travnja kaže da je taj cilj još uvijek dostižan, ali upozorava da će trenutne politike dovesti do porasta za 4,8 stupnjeva Celzija do 2100.

Temperature su već porasle za oko 0,8 stupnja Celzija od Industrijske revolucije u 18. i 19. stoljeću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene