Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hong Kong

Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti
Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Foto: Afp
Hongkonški zakonodavci jednoglasno su usvojili Zakon kojim se kažnjavaju kaznena djela uključujući izdaju, sabotažu, pobunu, krađu državnih tajni, vanjsko uplitanje i špijunažu, kaznama u rasponu od nekoliko godina do doživotnog zatvora. Hongkonški čelnik John Lee nazvao je to "povijesnim trenutkom".

Europska unija i Ujedinjeni narodi rekli su da je novi zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga duboko zabrinjavajući i da bi mogao narušiti temeljne slobode u gradu kojim vlada Kina.

"Alarmantno je da je takav zakon proguran kroz ubrzanu proceduru unatoč ozbiljnoj zabrinutosti zbog nekompatibilnosti mnogih njegovih odredbi s međunarodnim zakonom o ljudskim pravima", rekao je visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk u priopćenju objavljenom u utorak.

Turk je to izjavio nakon što su hongkonški zakonodavci jednoglasno usvojili novi prijedlog zakona samo dva tjedna nakon što je prvi put predstavljen. Hongkonški čelnik John Lee rekao je da novi zakon stupa na snagu u subotu i nazvao je to "povijesnim trenutkom".

Pročitajte i ovo Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Pročitajte i ovo Personalizirano liječenje - 2 Bolji ishodi liječenja Dobre vijesti za onkološke pacijente! Personalizirano liječenje tumora od sada i u Hrvatskoj

Zakonski paket, poznat kao Članak 23, kažnjava kaznena djela uključujući izdaju, sabotažu, pobunu, krađu državnih tajni, vanjsko uplitanje i špijunažu, kaznama u rasponu od nekoliko godina do doživotnog zatvora.

U Turkovoj izjavi stoji da bi široko definirane i nejasne odredbe zakona mogle dovesti do "kriminalizacije širokog spektra ponašanja zaštićenog međunarodnim zakonom o ljudskim pravima, uključujući slobodu izražavanja, mirno okupljanje i pravo na primanje i širenje informacija".

Njegovo donošenje bez "temeljitog procesa razmatranja i smislenih konzultacija je regresivan korak za zaštitu ljudskih prava u Hong Kongu", rekao je.

Europska unija je u utorak u odvojenom priopćenju rekla da je zabrinuta zbog potencijalnog utjecaja na prava i slobode ljudi u Hong Kongu i da bi Članak 23 mogao značajno utjecati na rad ureda EU-a, kao i na organizacije i tvrtke u Hong Kongu.

"Ovo također postavlja pitanja o dugoročnoj privlačnosti Hong Konga kao međunarodnog poslovnog središta", navodi se.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović znakovita objava? Milanović se ponovo oglasio na Facebooku: "Hrvatska mora..."

EU je pozvao posebnu administrativnu regiju da ojača povjerenje u visoki stupanj autonomije dodijeljen prema formuli "jedna zemlja, dva sustava" donesenoj kada se Hong Kong vratio iz britanske pod kinesku vlast 1997. godine.

Britanija je rekla da će zakon utjecati na reputaciju Hong Konga kao međunarodnog grada koji poštuje vladavinu prava, ima neovisne institucije i štiti slobode svojih građana.

Kina je u srijedu pozvala Ujedinjeno Kraljevstvo da prestane iznositi "neutemeljene optužbe" o zakonu, navodi se u izjavi njezina veleposlanstva u Britaniji.

Kinesko Državno vijeće za poslove Hong Konga i Macaua priopćilo je da će zakon "osigurati prosperitet i stabilnost Hong Konga", kao i zaštititi interese inozemnih investitora, demokraciju i slobodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene