Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Preminuo bivši slovenski predsjednik Janez Drnovšek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši slovenski predsjednik i bivši premijer Janez Drnovšek umro je tijekom noći s petka na subotu, objavila je u subotu ujutro Slovenska tiskovna agencija STA pozivajući se na Drnovšekov ured.

Vijest o smrti objavila je i slovenska nacionalna televizija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Janša zanijekao tvrdnje o primanju mita Slika nije dostupna Slovenija: prvi spomenik Janezu Drnovšeku

Drnovšek je niz godina bolovao od karcinoma. Rak na bubregu otkriven je 1999. kada je hitno operiran. 

U javnosti se zadnji put pojavio prije dva mjeseca kada je vidno iscrpljen kratko prisustvovao na inauguraciji novog predsjednika Danila Tuerka. 

>> Politika i detaljan životopis Janeza Drnovšeka

>> Izjava predsjednka Slovenije Danila Türka povodom Drnovšekove smrti

>> Mesić: S divljenjem sam pratio Drnovšekovu borbu s neumoljivom bolešću

>> Sanader Janši izrazio sućut povodom Drnovšekove smrti

>> Slovenija odaje počast Janezu Drnovšeku

Janez Drnovšek rođen je 17. svibnja 1950. godine u Celju. Na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani završio je četverogodišnji studij, a doktorirao je 1986. na Ekonomsko-poslovnom fakultetu u Mariboru.

Do 1989. godine bio je aktivan u gospodarstvu i u monetarnoj politici. Na prvim demokratskim izborima u Sloveniji u travnju 1989. bio je izabran za slovenskog predstavnika u predsjedništvu Jugoslavije, kojem je i predsjedavao od svibnja 1989. do svibnja 1990.

Za zasluge pri obrani slobode i suverenosti Slovenije Janez Drnovšek primio je odličje Zlatni časni znak slobode.

U ožujku 1992. postao je predsjednik Liberalne stranke, a u travnju je postao drugi premijer u samostalnoj Sloveniji. 

Nakon parlamentarnih izbora gdje je uvjerljivu pobjedu odnijela njegova stranka, u siječnju 1993. opet je imenovan za predsjendika vlade.

U ožujku 1994. Liberalna stranka se pod njegovim vodstvom ujedinila s Demokratskom strankom, Zelenima i Socialističkom strankom u Liberalnu demokraciju Slovenije.

Siječnja 1997. Drnovšek je treći put sastavio vladu koju je vodio do 7. lipnja 2000. Nakon parlamentarnih izbora 15. listopada stranke su ga po četvrti puta izabrali za premijera.

Vladu je vodio 10 godina, a cijelo vrijeme predsjedavao je najmoćnijom strankom u državi. Kao slovenski predsjednik prisegnuo je 22. prosinca 2002. Na tom položaju ostao je do prosinca 2007, kada ga je zamijenio Danilo Turk.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene