Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: S divljenjem sam pratio Drnovšekovu borbu s neumoljivom bolešću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je u subotu u svoje i u ime hrvatskog naroda sućut svom slovenskom kolegi Danilu Tuerku u povodu smrti bivšeg slovenskog predsjednika i premijera Janeza Drnovšeka, priopćio je Ured predsjednika.

"Smrću Janeza Drnovšeka Slovenija gubi političara koji je, na najvišoj funkciji u zemlji, ali i svojim djelovanjem prije toga, ostavio dubok i neizbrisiv trag. Otišao je i jedan od ključnih protagonista zbivanja na jugoistoku Evrope u završnici dvadesetoga stoljeća i dosljedni pobornik mira i suradnje, te uklapanja cijeloga toga prostora u ujedinjenu Evropu", stoji u priopćenju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić prima brzojave sućuti zbog pogibije vatrogasaca Slika nije dostupna Sućut predsjednika Mesića grčkom kolegi zbog žrtava požara

Ističući da je on osobno izgubio partnera na političkoj sceni, ali i prijatelja, predsjednik Mesić navodi da poznanstvo s Drnovšekom seže u vrijeme dramatičnih dana početka raspada bivše Jugoslavije, kada su obojica bili članovi Predsjedništva SFRJ i vodili bezizglednu bitku da spriječe rat.

>> Preminuo bivši slovenski predsjednik Janez Drnovšek

>> Politika i detaljan životopis Janeza Drnovšeka

>> Izjava predsjednka Slovenije Danila Türka povodom Drnovšekove smrti

>> Sanader Janši izrazio sućut povodom Drnovšekove smrti

Mesić ocjenjuje da se Drnovšek kasnije, kao predsjednik Vlade i predsjednik Slovenije, pokazao dosljednim pobornikom izgradnje dobrih odnosa između naših zemalja, ističe Mesić.

S divljenjem sam pratio njegovu borbu s neumoljivom bolešću kojoj do posljednjega daha nije dopuštao da ga spriječi u služenju njegovoj domovini, navodi se u izrazima sućuti predsjednika Mesića slovenskom kolegi Tuerku.

U ponedjeljak u Sloveniji dan žalosti zbog Drnovšekove smrti

Slovenska vlada proglasila je za ponedjeljak dan žalosti zbog smrti dugogodišnjeg premijera i predsjednika države Janeza Drnovšeka.

Tog dana na državnim ustanovama zastave će biti spuštene na pola koplja, a danu žalosti bit će prilagođeni programi radio i televizijskih postaja. U ponedjeljak popodne održat će se komemorativna sjednica parlamenta kojoj će prisustvovati i predsjednik Danilo Tuerk i premijer Janez Janša.

Janez Drnovšek umro je u subotu ujutro u 58. godini života nakon duge i teške bolesti u svojoj kući u Zaplani blizu Vrhnike.

Zbog napredujuće bolesti nije se kandidirao za drugi predsjednički mandat, nakon što mu je prvi završio krajem prošle godine. Zadnja dva mjeseca nije se pojavljivao u javnosti.

Drnovšekov pogreb bit će u užem obiteljskom krugu, ali datum pokopa još nije određen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene