Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeno ih 464

Djeca nestala u ratnom vihoru: Ukrajina ih s okupiranih teritorija vratila 307, u Rusiju deportirano više od 16.000?

Podsjetnik na stradalu i otetu djecu u ratu, postavljen ispred ruske ambasade u Berlinu
Podsjetnik na stradalu i otetu djecu u ratu, postavljen ispred ruske ambasade u Berlinu Foto: Afp
Ukrajina je s teritorija pod kontrolom ruskih snaga na istoku zemlje dovela 307 djece, uključujući i 8-godišnjeg dječaka koji je nedavno vraćen svojoj baki, rekao je u ponedjeljak ukrajinski pučki pravobranitelj.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je od početka ruske invazije prije godinu dana u Rusiju deportirano više od 16.000 djece, no Rusija tvrdi da su ljudi dobrovoljno evakuirani iz Ukrajine.

"Krajem veljače ured Povjerenika za ljudska prava primio je zahtjev da pomogne izvući dijete s teritorija koji je privremeno pod ruskom okupacijom", rekao je pravobranitelj Dmitro Lubinec.

"U roku od nekoliko dana, uz pomoć osoblja ureda pravobranitelja, Saško se sastao sa svojom bakom", kazao je on ne otkrivajući detalje te operacije.

Pročitajte i ovo Ukrajinci uništili toranj nemaju streljiva VIDEO Ukrajinci kamikazama uništili toranj na teritoriju Rusije: "Rusi su očajni, bore se lopatama"

Pročitajte i ovo Uništeni ruski tenk u harkivskoj regiji uz pomoć Javelina VIDEO Ukrajinski Blago Zadro: Uništio čak 5 ruskih tenkova u jednom danu

U prvim mjesecima rata zabilježeno je najviše kretanja i seobe ljudi. Rusko ministarstvo sredinom kolovoza objavilo je da je u Rusiju tada odvedeno 3,5 milijuna ljudi, uključujući više od pola milijuna djece.

Prema uredu ukrajinskog državnog tužitelja, dosad je u ratu poginulo 464-ero djece. Policija procjenjuje da ih je oko 356 nestalih.

Rusija opetovano odbacuju optužbe da namjerno gađa civile, kao i optužbe da je nasilu preselila Ukrajince.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene