Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajinci zgroženi

Uznemirujuća snimka strijeljanja širi se internetom: Uzviknuo "slava Ukrajini", u njega ispaljen rafal

Društvenim mrežama proširila se snimka koja prikazuje kako su ruski vojnici ubili ukrajinskog ratnog zarobljenika čije su zadnje riječi bile "slava Ukrajini".

Na društvenim se mrežama proširila snimka koja, čini se, prikazuje kako su ruski vojnici ubili nenaoružanog ukrajinskog ratnog zarobljenika. Na njoj se vidi muškarac u ukrajinskoj uniformi koji puši cigaretu i u jednom trenutku kaže "slava Ukrajini", nakon čega je u njega ispaljen rafal metaka.

Na snimku je reagirao ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, koji je na Twitteru rekao da se radi o "strašnom videu na kojem ukrajinskog ratnog zarobljenika pogubljuju ruske snage samo zato što je rekao 'slava Ukrajini'".

Pročitajte i ovo Igor Strelkov Škodi zajedničkom cilju Bivši ruski zapovjednik optužio vođu Wagnera za ratne zločine: "Kad pomnožimo njegove političke ambicije sa psihopatijom..."

Pročitajte i ovo Bitka za Bahmut - 11 Pakao na Zemlji U Rusiji spriječen atentat na oligarha. Iz Bahmuta stiže zastrašujući video: "Molite za naše branitelje"

Dodao je da je to još jedan dokaz da se radi o genocidnom ratu te je pozvao Karima Khana, tužitelja Međunarodnog kaznenog suda, da zbog tog slučaja odmah pokrene istragu.

"Počinitelji moraju biti privedeni pravdi", zaključio je ministar.

Na snimku su reagirali i drugi ukrajinski dužnosnici.

"U Rusiji se uzgajaju ratni zločini. To je primjer ruske slabosti", na Telegramu je napisao šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

"Postojat će kazna za svaki od tih ratnih zločina. Nitko joj ne može pobjeći", dodao je Jermak.

Povjerenik za ljudska prava ukrajinskog parlamenta Dmitro Lubinec ocijenio je da je riječ o "izrazu podlosti i zlobe" te istaknuo da ubijanje zarobljenika predstavlja kršenje Ženevske konvencije.

Video je poslao svojim međunarodnim kolegama kao dokaz "još jednog ratnog zločina Rusije".

Autentičnost videozapisa nije neovisno verificirana, navodi novinska agencija dpa. Video su objavili razni mediji poput portala Ukrajinska Pravda.

I ranije su se pojavili videozapisi koje je bilo teško verificirati, a u kojima ukrajinski vojnici pucaju na ruske zarobljenike. Moskva je te videe, kao što Ukrajina sada čini, kritizirala kao ratne zločine.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene