Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojačani napadi

Rusi osvojili grad duhova? "Naše snage su u gradu"

Sergej Šojgu i Vladimir Putin
Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto: Afp
Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad Marijinkom, gradom na istoku Ukrajine, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, no ukrajinska vojska je tu informaciju opovrgnula.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da su ruske snage zauzele Marijinku, što bi predstavljao jedan od najznačajnijih teritorijalnih dobitaka za Moskvu otkako je zaposjela Bahmut u svibnju.

Ukrajinska vojska zanijekala je tvrdnje Rusije da su njene snage zauzele Marijinku. "Pogrešna je informacija o zauzimanju Marijinke", rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Oleksandr Štupun za ukrajinsku nacionalnu televiziju. "Naše snage su u gradu", dodao je.

Većina izvješća Marijinku, jugozapadno od središta Donjecka koji drži Rusija, opisuje kao grad duhova.

Putin je kazao da će kontrola nad gradom, u kojem je nekad živjelo do 10.000 ljudi, omogućiti ruskim snagama da odbiju neprijateljske jedinice od Donjecka. "Naše snage (sada) imaju priliku doći do šireg područja za operacije", rekao je u videosnimci razgovora između njega i Šojgua, koju je objavio novinar Kremlja.

Pročitajte i ovo Polovni tramvaj iz Njemačke Grafiter riskirao život FOTO A taman su ga sredili: Išaran novi Tomaševićev tramvaj, snimke otkrile sumnjivca

Pročitajte i ovo Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Proizvod se povlači, a trgovac vam za njega ne želi vratiti novac bez računa? Evo što možete učiniti

Posljednji veći uspjeh Rusije na bojištu bio je u svibnju kada je zauzela Bahmut, poprište jedne od najkrvavijih bitaka. Ukrajina je u lipnju započela protuofenzivu s ciljem ponovnog zauzimanja teritorija na jugu i istoku zemlje, uključujući Bahmut.

Snage Kijeva, suočene s dobro utvrđenim ruskim vojnicima, nisu ostvarile veći napredak u protuofenzivi.

Ruska vojska pojačava kopnene i zračne napade na obližnji grad Avdiivku od sredine listopada, što je središnja točka njihovog sporog napredovanja kroz istočnu ukrajinsku regiju Donbas.

Avdiivku su 2014. nakratko osvojili proruski separatisti, koji su zauzeli velike dijelove istočne Ukrajine. Obrambeni položaji su kasnije izgrađeni oko grada, koji se smatra ulaznom točkom u Donjeck.

"Ukrajinske obrambene snage nastavile su zaustavljati neprijatelja u području Marijinke i Novomihajlivke u regiji Donjeck, odbivši pet ruskih napada", rekao je glavni stožer ukrajinske vojske rano u ponedjeljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene