Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč primirju

Ukrajina: Topničkoj paljbi nema kraja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Topnička paljba još se čula u subotu ujutro u Donecku dok se Kijev i pobunjenici međusobno optužuju za kršenje primirja, javlja AFP.

Troje civila je poginulo u granatiranju u Avdijvki koju kontrolira Kijev, pet kilometara sjeverno od Donecka, rekao je u subotu Vjačeslav Abroskin, načelnik područne prokijevske policije. Jedan ukrajinski vojnik je poginuo a 40 je ranjeno, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Slika nije dostupna Opasnost duž granice UKRAJINA PRED INVAZIJOM '9000 Rusa je na našem teritoriju, vojska mora biti spremna'

U petak je zamjenik glavnog zapovjednika NATO-a, general Adrian Bradshaw rekao da se boji da bi Rusija mogla pokušati zauzeti teritorije zemalja Sjevernoatlantskog saveza.

"Rusija bi mogla pomisliti da bi konvencionalne snage velikih razmjera koje je uspjela mobilizirati u kratko vrijeme ... u budućnosti mogla iskoristiti ne samo za zastrašivanje i prisilu (nad nekom zemljom), nego i za osvajanje NATO-ova teritorija", ocijenio je.

Kijev je u petak obilježio prvu godišnjicu proeuropske revolucije na trgu Majdanu kojom je s vlasti zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič. "Ova revolucija je bila (...) pobjednička bitka za našu neovisnost", rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pred mnoštvom okupljenim na Trgu neovisnosti, poprištu te revolucije.

Putin: Ne gajite iluzije da je moguće postići vojnu nadmoć nad Rusijom

U Moskvi se na "protumajdanu" u subotu okupilo 35.000 ljudi po procjeni moskovske policije. "Poučeni ukrajinskim primjerom nećemo dopustiti Majdan u našoj zemlji", rekli su organizatori skupa, prokremaljska skupina "Pokret protiv Majdana".

U subotu će se održati razmjena više desetaka zarobljenih pobunjenika i Ukrajinaca na separatističkom istoku Ukrajine, na temelju ugovora iz Minska čijoj se primjeni Zapad još nada usprkos opetovanom kršenju primirja s obje strane.

Po tom ugovoru, nakon uspostave primirja i povlačenja teškog oružja s bojišnice, koje još nije ostvareno, Ukrajinci i pobunjenici će razmijeniti sve svoje zarobljenike.

U Luhansku, jednoj od dviju "prijestolnica" samoproglašenih pobunjeničkih republika, u subotu se treba razmijeniti četrdesetak vojnika sa svake strane, što je prvi potez takvih razmjera zadnjih tjedana.

U petak su Francois Hollande i Angela Merkel opetovali kako žele da se primirje dogovoreno u Minsku u cijelosti poštuje. Obećanja iz Minska sada treba "ispuniti i pretočiti u stvarnost", istaknula je njemačka kancelarka.

Francuski, njemački, ruski i ukrajinski ministar vanjskih poslova trebaju se u utorak sastati u Parizu gdje će razgovarati o sukobu. U tom je desetomjesečnom sukobu poginulo gotovo 5700 ljudi, objavio je nedavno UN. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene