Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukrajina će platiti kamate na dug Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina će platiti kamate na zajam od 3 milijarde dolara koji joj je Rusija odobrila 2013., pošto je prvo bila zaprijetila da to neće učiniti, rekla je u petak ukrajinska ministrica financija.

"Prije dva dana smo uplatili 39 milijuna dolara (34 milijuna eura) za europske obveznice i platit ćemo 75 milijuna dolara (66 milijuna eura) za pokriće ruskih obveznica", rekla je ministrica Natalija Jareško na tiskovnoj konferenciji.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Iznos od 75 milijuna dolara bit će uplaćen u ponedjeljak jer su banke u subotu zatvorene, dodala je.

Ukrajinske vlasti su u više navrata bile zaprijetile da će obustaviti otplatu ukrajinskog vanjskog duga ako ne uspiju pregovori o njegovu reprogramiranju koji se upravo vode.

Kijev mora, među ostalim, do kraja godine vratiti Rusiji 3 milijarde dolara koje mu je posudila krajem prosinca 2013. dok je Viktor Janukovič još bio ukrajinski predsjednik i kada su izbili narodni prosvjedi koji su se završili njegovom smjenom u veljači 2014.

"U cilju konstruktivnog pregovaranja, Ukrajina će i dalje vraćati svoj dug", istaknula je Jareško.

No službe Jareško su upozorile u odvojenom priopćenju da urušavanje gospodarstva zemlje, brže od predviđenog, ne ostavlja Ukrajini drugu mogućnost doli da obustavi vraćanje kamata na svoj vanjski dug, "osim ako se idućih tjedana ne pronađe rješenje kroz pregovore".

Europska unija produljila sankcije Krimu

Ukrajina, koja se nakon tri recesijske godine i više od godinu dana rata na istoku, našla na rubu stečaja, koristi kreditnu liniju Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) u vrijednosti 17,5 milijarda dolara na četiri godine, od čega je u ožujku dobila 5 milijarda.

U okviru tog programa, Ukrajina vodi teške pregovore o reprogramiranju javnog duga koji je ove godine eksplodirao i mogao bi, ocjenjuje MMF, dosegnuti 94 posto njezina BDP-a.

Pomoć MMF-a treba biti baza za program pomoći međunarodne zajednice vrijedan 40 milijarda dolara.

Kako navodi Jareško, pregovori se nastavljaju idući tjedan. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene