459059
459059
459059
459059
459059

Uhićen "Plesač", jedan od najopasnijih talijanskih mafijaša

Vodeći član kalabrijske mafije 'Ndranghete Marcello Pesce, koji se smatrao jednim najopasnijih talijanskih bjegunaca, uhićen je u četvrtak nakon šest godina u bijegu, objavila je policija.

 
 
 
 
Talijanska policija (Foto: AFP)
Talijanska policija (Foto: AFP)

Marcello Pesce, poznat kao ''U Ballerino'' (Plesač) vođa je mafijaške obitelji Pesce, jedne od najmoćnijih u 'Ndrangheti.

Zbog raznih je kriminalnih djela u odsutnosti osuđen na 16 godina zatvora.

"Danas je za Italiju dobar dan: opasni bjegunac, tražen šest godina, priveden je pravdi", rekao je ministar pravosuđa Angelino Alfano koji je Pescea nazvao "nespornim" mafijaškim šefom.

Plesač je uhićen tijekom noći u svom rodnom gradu Rosarnu u Kalabriji.

Dvojica muškaraca, otac i sin, uhićeni su zbog toga što su mu pomagali u bijegu.

Pesce, kojem su i otac i djed bili mafijaški šefovi, nije se opirao uhićenju.

Njega je talijanski državni tužitelj opisao obrazovanim i inteligentnim čovjekom. Među knjigama pronađenim u njegovu skrovištu nalaze se i ona Prousta i Sartrea.

Zloglasno nemilosrdna, 'Ndrangheta nadmašila je sicilijansku Nostru i napuljsku Camorru i postala najmoćnija talijanska kriminalna organizacija zahvaljujući krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Kalabrezi imaju veze s kolumbijskim narkokartelima, meksičkim bandama i mafijaškim obiteljima u New Yorku i ostalim dijelovima Sjeverne Amerike, tvrdi talijanska policija.

Ukorijenjena je u ruralnim, planinskim područjima slabije razvijenog vrha ''talijanske čizme'', ali je razvila ilegalne poslove diljem zemlje koji mafijašima služe za pranje novca.

Naziv 'Ndrangheta dolazi od grčke riječi za hrabrost i lojalnost, a u organizaciju se gotovo nemoguće inflitrirati zbog tajanstvenosti i brutalnog provođenja zakona šutnje (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se