445333
445333
445333
445333
445333

U redovima FBI-ja otkrivena kineska 'krtica'

  • , 03.08.2016., 08:01
  • Autor:
  • komentara

Američko ministarstvo pravde otkrilo je da je dugogodišnji zaposlenik FBI-ja optužen za špijunažu te je podatke prosljeđivao Kini, zemlji svog porijekla.

 
 
 
 
Kineski špijun (Foto: Guliver/Thinkstock)
Kineski špijun (Foto: Guliver/Thinkstock)

Kun Shan Chun koji je u FBI-ju zaposlen još od 1997., uhićen je u ožujku ove godine te je priznao krivnju.

Chun, koji se predstavljao kao 'Joey', radio je gotovo dva desetljeća kao tehničar za elektroniku u FBI-jevom uredu u New Yorku, piše Observer.

Od 1998. ima odobrenje za pristup podacima visoke sigurnosne razine 'top secret', te se vjeruje da je s Kinezima dijelio tajne o zaposlenicima FBI-ja.

Chun je priznao kako je od 2011. do 2016., prosljeđivao tajne informacije kineskom službeniku kojeg je poznavo kao predstavnika Vlade, odnosno špijuna. Među tajnim informacijama koje je prosljeđivao bili su identiteti i planovi putovanja FBI agenata, unutrašnja organizacijska shema i fotografije dokumenata povezanih s nadzornom tehnologijom koje je Chun snimio u strogo zabranjenom prostoru.

Kao kineska 'krtica' unutar FBI-ja, sustavno je skrivao svoje tajne veze s Pekingom, uključujući i sastajanje s kineskim špijunom u neimenovanoj europskoj zemlji.

Kada su agenti posumnjali da njihov kolega prosljeđuje informacije Kinezima, angažirali su dvostrukog agenta da se sastane s njim, a 46-godišnji Chun mu je otkrio što radi.

Chun je inače u SAD imigrirao 1980., dok je još bio dječak. Nije potpuno jasna njegova motivacija, ali čini se kako se radilo i o novcu koji bi dobivao za proslijeđene informacije.

Nakon što je podignuta optužnica, Chunu prijeti 10 godina zatvora.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se