Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremali državni udar

U petak presuda u procesu protiv 365 turskih časnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudski proces proitv 365 aktivnih i umirovljenih turskih časnika optuženih za pripremu državnog udara radi rušenja vlade nastale iz islamističkog pokreta, nastavljen je u predgrađu Istanbula, a izricanje presuda očekuje se do petka.

Gotovo svih 250 vojnika koji su u pritvoru, suđenje je pratilo iz optuženičkih klupa, kao i nekoliko stotina promatrača, na sudu u Silivriju gdje je proces za urotu počeo u prosincu 2010. Na sudu će u četvrtak svaki optuženi dati završni iskaz, a presude se očekuju najkasnije u petak.

>> Turska novinarka puštena iz pritvora, dvaput tjedno se mora javiti policiji

Bivši general Cetin Dogan, bivši zapovjednik 1. armije, optužen da je 'mozak' plana destabiliziranja osmišljenog 2003. s namjerom protjerivanja s vlasti Stranke pravde i razvoja, optužio je suce da progone vojnike Oca domovine Mustafe Kemala Ataturka i govorio o "nepravednom i nelegalnom procesu", aludirajući na islamističko podrijetlo vlade i vladavinu vjerske bratovštine propovjednika Fethulaha Gelena u pravosudnom aparatu.

Državno tužiteljstvo traži između 15 i 20 godina zatvora za optužene, među kojima je nekoliko bivših generala, zbog pokušaja nasilnog sprečavanja rada vlade. Oni su optuženi za planiranje niza atentata i pokušaj unošenja kaosa kako bi opravdali državni udar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene