Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Županijskog suda

Turska novinarka puštena iz pritvora, dvaput tjedno se mora javiti policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska novinarka i aktivistica Vicdan Özerdem, za kojom je Turska raspisala međunarodnu tjeralicu zbog terorizma, puštena je da se brani sa slobode odlukom Županijskog suda u Dubrovniku.

Odluka dolazi samo dva dana nakon što je isti sud donio odluku kojom je zaključeno kako postoje preduvjeti da se Özerdem izruči Hrvatskoj. Odvjetnik turske novinarke, Tihomir Mišić, zadovoljan je odlukom suda da se njegova klijentica može braniti sa slobode.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Na naš prijedlog sud je dopustio da se brani sa slobode, s uvjetom da ne smije napustiti mjesto privremenog boravka te da se dvaput tjedno mora javljati nadležnoj policijskoj postaji. Oduzeti su joj i putni dokumenti', rekao je za Dnevnik.hr Mišić.

Isto tako, ističe Mišić, uputili su i žalbu na rješenje suda kojim je utvrđeno kako postoje uvjeti za izručenje Turskoj, otprije dva dana. O žalbi će odlučivati Vrhovni sud Hrvatske.

>> Milanović o turskoj novinarki: Izručenja neće biti dok je SDP na vlasti

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić u pismu upućenom Ministarstvu pravosuđa istaknuo je da stoji na stajalištu da bi Republika Hrvatska izručenjem turske novinarke Vicdan Oezerdem Turskoj postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te joj stoga treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je dobila politički azil.

Predstavnici Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja 30. kolovoza ove godine posjetili su Vicdan Oezerdem u Zatvorskoj bolnici, stoji u pismu pučkog pravobranitelja. Iz razgovora s Vicdan Oezerdem i prikupljene dokumentacije proizlazi da je u Turskoj uhićena zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv vladine represije i slobode govora te je tijekom izvršavanja kazne zatvora bila izvrgnuta višegodišnjem mučenju.

Nesporno je da bi se izručenjem u konkretnom slučaju postupilo suprotno članku 33. Ženevske Konvencije o statusu izbjeglica, članku 3. stavci 1. i. 2. Europske konvencije o izručenju, praksi Europskog suda za ljudska prava u predmetima donesenima temeljem opasnosti od povrede članka 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (npr. Garayev protiv Azerbajdžana), članku 12. stavak 1. točka 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, odredbama Zakona o azilu te drugih relevantnih propisa, smatra pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Özerdem se zadnjih mjesec i pol dana zbog lošeg zdravlja nalazi u zatvorskoj bolnici. Podsjetimo i kako je premijer Zoran Milanović prošlog tjedna poručio kako izručenje novinara neće biti moguće dok je SDP na vlasti.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene