Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za radnička prava

FOTO Počeo štrajk desetljeća, Njemačka je paralizirana: Zastoji na cestama, ne rade zračne luke, sindikati poslali ozbiljno upozorenje

Aktualno Galerija Opći štrajk u prometu u Njemačkoj Opći štrajk u prometu u Njemačkoj Foto: CHRISTOF STACHE / AFP Opći štrajk u prometu u Njemačkoj Opći štrajk u prometu u Njemačkoj Foto: THOMAS KIENZLE / AFP Opći štrajk u prometu u Njemačkoj - 6 Opći štrajk u prometu u Njemačkoj - 6 Foto: THOMAS KIENZLE / AFP Opći štrajk u prometu u Njemačkoj - 5 Opći štrajk u prometu u Njemačkoj - 5 Foto: THOMAS KIENZLE / AFP +6 Opći štrajk u prometu u Njemačkoj - 4 Galerija 1/11 >>
U Njemačkoj je u ponoć počeo opći jednodnevni štrajk prometnog sektora u organizaciji sindikata zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikata željezničara, koji će potpuno paralizirati željeznički, zrakoplovni i pomorski promet. Očekuje se da će problema u prometu biti do sredine tjedna.

Dvije najveće zračne luke u Njemačkoj, u Münchenu i Frankfurtu, obustavile su letove. Njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao je međugradske željezničke usluge.

Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te autocestu, pa se strahuje od velikih zastoja u ponedjeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela, koji zbog štrajka nisu pod nadzorom.

No, kako je priopćio Njemački automobilski klub ADAC, do većih zastoja uzrokovanih štrajkom nije došlo.

S obzirom na to da gotovo nijedan zrakoplov, vlak i autobus u Njemačkoj vjerojatno neće prometovati u ponedjeljak, to će imati velike posljedice i na lokalni javni prijevoz.

U Berlinu, doduše, prometuju vozila gradskog prijevoza BVG, ali ne i gradska željeznica koja se nalazi u sklopu Njemačkih željeznica.

Jedan od najvećih štrajkova

Štrajk cjelokupnog prometnog sektora u Njemačkoj jedan je od najvećih u desetljećima u najvećem europskom gospodarstvu, mogao bi paralizirati zrakoplovni, željeznički, pomorski i autobusni promet.

Riječ je o jednoj od posljednjih u nizu višemjesečnih industrijskih akcija koje su pogodile velika europska gospodarstva jer više cijene hrane i energije smanjuju životni standard.

Cjelodnevni štrajk počeo je u ponoć u noći s 26. na 27. ožujka, a završava u ponoć, priopćili su njemački sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi te sindikat željeznica i transporta EVG, koji provode megaštrajk, u koji je uključeno 120.000 zaposlenika u Njemačkoj preko Verdija i još 230.000 zaposlenika koje štiti sindikat EVG.

Opći štrajk u prometu u Njemačkoj Opći štrajk u prometu u Njemačkoj - 2 (Foto: THOMAS KIENZLE / AFP)

Pritisak sindikata uoči nove runde pregovora

Pregovori sindikata s poslodavcima u javnom sektoru u nekoliko prometnih sektora, uključujući željeznicu, lokalni javni prijevoz i zemaljsko osoblje zračne luke, došli su na mrtvu točku. Stoga su sindikati organizirali štrajk kako bi koincidirao s početkom trećeg kruga pregovora.

Sindikat Verdi zahtijeva povećanje plaća od 10,5 posto i mjesečno najmanje 500 eura više za radnike i radnice u javnom sektoru.

Već su zabilježeni pojačan promet i zastoji na cestama, a gotovo svi letovi su prizemljeni ili kasne jedan dan.

Sve veće njemačke međunarodne zračne luke pogođene su štrajkom osim BER-a (Berlin Brandenburg Airport), a ukupno se oko 400.000 putnika suočilo s kašnjenjima ili otkazivanjem letova, piše Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKE RAZLIKE U MIROVINAMA Pogledajte kako se živi u Europi pod stare dane: ''Ako moram raditi dvije godine duže, to znači živjeti dvije godine manje''

Pročitajte i ovo Štrajk njemačkih radnika Ujedinjeni radnici Poslodavci traže zakonsko ograničavanje prava na štrajk: "Taoci u borbi za pretjerane zahtjeve sindikata"

Opći štrajk u prometu u Njemačkoj Opći štrajk u prometu u Njemačkoj - 3 (Foto: THOMAS KIENZLE / AFP)

''Bolje jedan dan napetosti nego tjedni industrijskih akcija''

Mrežne ploče BER-a s dolascima i odlascima izgledale su relativno normalno u ponedjeljak rano ujutro, osim što su svi redovni domaći letovi iz drugih dijelova Njemačke bili izbrisani.

U najvećem središtu, Frankfurtu, svi dolazni i odlazni letovi otkazani su tijekom ponedjeljka ili su označeni kao odgođeni za cijeli dan u slučaju nekih letova na dugim relacijama.

Iz Njemačkih željeznica (DB) pozvali su ranije putnike da odgode putovanja ako je to moguće ili da ih premjeste na dan prije ili nakon štrajka.

Uprava DB-a priopćila je kako su štrajkom najviše pogođeni građani: ''Ne može svatko raditi iz kućnog ureda. Mnogi će uz velike poteškoće danas doći do radnog mjesta.''

Prema zakonu o radu, štrajk javnog prijevoza u pravilu nije dovoljan razlog za nedolazak na posao.

''Radnička borba koja nema utjecaja je bezuba'', upozorio je šef Verdija Frank Werneke, piše Guardian. Svjestan je da će biti problema za putnike na posao i na odmoru, ali je i poručio: ''Bolje jedan dan napetosti s mogućnošću postizanja dogovora o plaćama nego tjedni industrijskih akcija.''

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 JEDNAKOST NA KUŠNJI Neka radna mjesta u Hrvatskoj posebno su ugrožena zbog krize na koju svijet reagira prekasno

Građani podržavaju štrajk

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

Prema anketi, 55 posto ispitanika štrajk sindikata smatra opravdanim ili potpuno opravdanim, a 38 posto industrijsku akciju smatra neopravdanom ili potpuno neopravdanom.

Stručnjaci ne očekuju da će nacionalni štrajk izazvati veće gospodarske štete.

Opći štrajk u prometu u Njemačkoj Opći štrajk u prometu u Njemačkoj - 1 (Foto: THOMAS KIENZLE / AFP)

Njemačka je od početka godina pogođena valom štrajkova, posebice u javnom sektoru, tako da su u već nekoliko navrata štrajkali djelatnici gradskih prometa, bolnica i vrtića, ali i osoblja u zračnim lukama.

Neki sindikati uspjeli su izboriti velika povećanja plaća. Poštanski radnici postigli su prosječne mjesečne povišice od 11,5 posto ranije u ožujku, a u studenom je IG Metall, najveći njemački sindikat, osigurao povišice od ukupno 8,5 posto za gotovo četiri milijuna radnika koje zastupa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene