Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ujedinjeni radnici

Poslodavci traže zakonsko ograničavanje prava na štrajk: "Taoci u borbi za pretjerane zahtjeve sindikata"

Štrajk njemačkih radnika
Štrajk njemačkih radnika Foto: Afp
Nakon što su štrajkovi proteklih tjedana paralizirali mnogobrojne njemačke zračne luke, Savez njemačkih poslodavaca (BDA) traži jasniju zakonsku regulaciju štrajkova u Njemačkoj, priopćeno je u srijedu.

"Posljednji štrajkovi još su jednom jasno pokazali da je pravo na štrajk u Njemačkoj sve nepreglednije", rekao je direktor BDA-a Steffen Kampeter.

On je zatražio od vlade da zakonski regulira pravo na štrajk, posebice što se tiče obujma i duljine.

"Nama je potreban zakon koji će jasno definirati da je štrajk krajnje sredstvo u borbi za prava zaposlenih", rekao je Kampeter.

Kritizirao činjenicu da sindikati često pozivaju na štrajk usred pregovora kako bi pojačali pritisak na poslodavce.

Pročitajte i ovo Štrajk Čistoće u Splitu - 5 Problemi sa smećem Prijeti li Splitu zagrebački scenarij? "Sindikati zahtijevaju više od onoga što mi možemo pružiti"

"Štrajk koji paralizira cjelokupni zračni promet u jednoj zemlji, kao što je to proteklih tjedana bio slučaj s Njemačkom, više nije štrajk upozorenja. Tu se zrakoplovne kompanije i njihovi putnici uzimaju kao taoci u borbi za pretjerane zahtjeve sindikata", smatra Kampeter.

Rekao je da posebice u ovoj, gospodarski osjetljivoj situaciji treba zadržati osjećaj za mjeru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pogođene stotine tisuća ljudi Kaos na njemačkim aerodromima, otkazani letovi i za Hrvatsku: "Ovo nas je podsjetilo na najteže dane koronavirusa"

Njemačku trenutačno prati val štrajkova. Nakon štrajkova zaposlenih u zračnim lukama trenutačno se odvijaju brojni štrajkovi zaposlenih u javnim službama.

Politika je dosad redovito odbacivala uvođenje zakona koji bi ograničavali pravo na štrajk pozivajući se na autonomiju poslodavaca i sindikata u pregovorima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene