Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neistraženo područje

TAJNA NAJVEĆE RIJEKE SVIJETA 'Otkrili smo nevjerojatne vrste koje nikada nisam vidjela'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedinstveni prizori kojima odiše delta rijeke Amazon poznati su po brojnim biljnim i životinjskim vrstama, od rijetke električne jegulje, divovskih vidri sve do ubojitih piranja, no rijeka Amazona još uvijek nije otkrila sva svoja blaga.

Na jednom od posljednjih unikatnih i netaknutih mjesta na svijetu događa se nešto što ni sami znanstvenici ne znaju objasniti. Jedinstveni prizori kojima odiše delta rijeke Amazon poznati su po brojnim biljnim i životinjskim vrstama, od rijetke električne jegulje, divovskih vidri sve do ubojitih piranja, no rijeka Amazona još uvijek nije otkrila sva svoja blaga.

Pročitajte i ovo Ilustracija IZOLIRAO SE OD SVIH U Brazilu umro "najusamljeniji čovjek na svijetu" Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA) nakon razornih požara Sedam amazonskih zemalja sklopilo savez protiv uništenja prašume

Tim brazilskih znanstvenika uz pomoć kolega iz SAD-a na muljevitom dijelu delte rijeke Amazone otkrili su 965 kilometara dugačak koraljni greben koji se proteže duž ruba Južne Amerike, epikontinentalnog pojasa Francuske Gvajane u Brazilu, objavljeno je u časopisu Science.

Upravo zbog velikog sloja mulja koji je karakterističan za ovo područje rijeke, ovo otkriće za znanstvenike je veliko iznenađenje upravo zbog činejnice da koraljni grebeni nastaju na mjestima čiste i slane vode, tropskim mjestima koja obiluju sunčevom svjetlosti. No ušće rijeke Amzone ispunjeno je sedimentnim materijalom, što nikako ne predstavlja karakterističan okoliš za razvoj koralja.

Patricia Yager, profesorica oceanografije i klimatskih promjena na Sveučilištu u Georgiji, kazala je kako nije vjerovala kada joj je Rodrigo Moura, viši brazilski znanstvenik, kazao kako misli da bi na tom području mogao postojati veći koraljni greben.

'Onako sam se potiho nasmijala kad me Rodrigo prvi put obavijestio o potrazi za grebenom. Mislim, na tom dijelu rijeka je tamna, muljevita, ta to je rijeka Amazona, pomislila sam. Potom je Rodrigo izvukao neki dokument iz 1977., govoreći kako su tadašnji istraživači uspjeli uhvatiti nekoliko riba koje su ukazivale da greben mora biti negdje u blizini. Potom mi je rekao: ajmo vidjeti možemo li ih i mi pronaći', kazala je profesorica Yager koja se već duže vrijeme bavi proučavanjem rukavaca rijeke Amazone, točnije mjesta na kojima dolazi do miješanja slane, oceanske vode i slatke, riječne.

'Otkrili smo nevjerojatne i životopisne životinjske oblike koje do sada u svojim ekspedicijama nikada nisam vidjela', rekla je Yager.

Među otkrivenim vrstama bilo je 61 različita vrsta spužvi te 73 vrste riba karakterističnih za vode oko koraljnih grebena. Bili su tu raznoliki koralji, morske zvijezde.

Znanstvenici se nadaju da ovim otkrićem do sada netaknute prirode neće naštetiti istoj s obzirom na moguću eksploataciju od strane ljudi, piše News.com.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene