Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Keniji nastavljeni prosvjedi, policija ubila dvije osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je ubila dvije osobe u sirotinjskoj četvrti Nairobija, Mathareu, istodobno sjedištu kenijske oporbe koja i dalje poziva svoje pristalice na nastavak prosvjeda koji su počeli jučer, izvijestili su predstavnici međunarodnih humanitarnih organizacija.

'Policija je u Mathareu ubila dvije osobe', potvrdio je humanitarni djelatnik koji je želio ostati anoniman.

Pročitajte i ovo Mjesto na kojem su živjeli članovi kulta koji su se izgladnjivali do smrti - 1 strašno! FOTO Vođa kulta optužen za ubojstvo 191 djeteta, pronašli više od 400 leševa: Izgladnjivao ih do smrti da odu u raj Eksplozija u Keniji Tragedija u Keniji VIDEO Strašna eksplozija kamiona s plinom: Ozlijeđeno gotovo 300 ljudi, među poginulima je i dijete

Policija je tijekom dana, pucajući u zrak i koristeći suzavac,
rastjerala stotinjak pristalica oporbe koja prosvjeduje protiv
reizbora 27. prosinca kenijskog predsjednika Mwaija Kibakija.
Prosvjednici su prema pripadnicima snaga reda bacali kamenje i prijetili mačetama. 

'Nastavit ćemo prosvjedovati dok vlada ne odustane
i ne vrati vlast narodu', rekao je jedan od mladih prosvjednika, 24-godišnji Joseph Orlale.

Predvodnici kenijske oporbe drugi su dan zaredom, pozvali svoje istomišljenike na prosvjede diljem zemlje. Pristalice oporbe jučer su se, vjerojatno zbog straha od policijskih represija, okupili u manjem broju nego tijekom ranijih demonstracija, održanih u više navrata nakon općih izbora 27. prosinca.

'Prosvjedi se nastavljaju i nitko nas neće zaplašiti ni zaustaviti
dok ne postignemo cilj', istaknuo je glavni tajnik glavne oporbene stranke ODM, Anyang Nyongo, unatoč policijskoj represiji.

Policija je već jučer zabranila prosvjede oporbe, rekao je
glasnogovornik policije Eric Kiraithe, dodavši kako je zabrana i dalje na snazi. Većim kenijskim gradovima patrolira policija, a veći broj trgovaca i danas je odlučio ne otvarati dućane.

Kenijske vlasti smatraju kako je 'glavna namjera oporbe uništiti uobičajeni način života u Keniji. Oni uopće ne misle na interes kenijskog naroda', rekao je glasnogovornik vlade Alfred Mutua.

Politički analitičar Evans Manduku smatra kako 'dvije strane imaju potpuno nepomirljiva stajališta. Moramo se pripremiti za teške dane, jer će dvije suprostavljene strane samo ustrajati na svojim stajalištima'.

Sukobi u kojima je nakon Kibakijeva reizbora poginulo najmanje 700 osoba, na napuštanje domova natjerali su oko 200.000 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene