Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZ POMOĆ DRONA

"Dvorac u planinskom prolazu": U Iraku otkriven izgubljeni grad Aleksandra Velikog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgubljeni grad Aleksandra Velikog koji je bio skriven više od 2000 godina otkriven je u Iraku uz pomoć drona i deklasificiranih dokumenata obavještajnih službi.

Grad Qalatga Darband (u prijevodu s kurdskog 'dvorac u planinskom prolazu') najvjerojatnije je osnovao vojskovođa Aleksandar Veliki 331. g. prije nove ere. U gradu, koji se nalazio na njegovoj osvajačkoj ruti i planiranom napadu na perzijskog vladara Darija III., naselio je 3000 svojih ratnih veterana. Bila je to točka na kojoj su se susretali Istok i Zapad.

Lokacija je prvo izazvala pažnju arheologa kada su objavljeni do tada tajni dokumenti američke CIA-e, odnosno satelitske snimke iz 60-ih godina prošlog stoljeća na kojima su se vidjele ruševine. Dokumenti su pušteni u javnost 1996. godine, no arheolozi su tek uz pomoć dronova uspjeli otkriti obrise zgrada koje se stoljećima nalaze pod zemljom.

Na lokaciji su također pronađeni i grčki novčići kao i kipovi grčko-rimskih božanstava, piše Independent.


 

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene