Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti na Bliskom istoku

Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

Američka zračna baza Ain al-Asad
Američka zračna baza Ain al-Asad Foto: Afp
Više balističkih projektila i raketa lansirali su u subotu u zapadnom Iraku militanti koje podržava Iran ciljajući američku zračnu bazu Ain al-Asad, priopćili su iz Središnjeg zapovjedništva američke vojske.

Nove napetosti na Bliskom istoku. Više raketa i projektila ispaljeno je na američku zračnu bazu u Iraku

Većinu projektila presreli su sustavi protuzračne obrane baze, a nekoliko ih je palo na bazu, dodaje se u priopćenju.

"Procjena štete je u tijeku", priopćilo je Središnje zapovjedništvo, dodajući da se napad dogodio u 18:30 po lokalnom vremenu, odnosno u 16:30 po srednjoeuropskom vremenu.

Američko osoblje zadobilo je lakše ozljede, a pripadnik iračkih snaga sigurnosti ranjen je u napadu, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Od početka rata između Izraela i Hamasa u listopadu, američka je vojska bila napadnuta najmanje 58 puta u Iraku i još 83 puta u Siriji od militanata koje podupire Iran, obično kombinacijom raketa i dronova za borbeno djelovanje.

Pročitajte i ovo Borba oko pravosuđa - 5 Već je na drugom čitanju HDZ ne odustaje, a oporba zabrinuto poručuje: "Sloboda u Hrvatskoj je na kocki"

Militanti se nastoje na taj način osvetiti Sjedinjenim Državama za njihovu potporu Izraelu protiv palestinske militantne skupine Hamas koju podržava Iran.

U Siriji se nalazi 900 američkih vojnika, a 2500 ih se nalazi u Iraku u misiji savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti ponovno oživljavanje Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove obiju zemalja prije nego što je poražena.

Iračani su duboko zabrinuti zbog opasnosti da se njihova zemlja pretvori u bojno polje između Sjedinjenih Država, Izraela i Irana.

Ured iračkog premijera Mohammeda Shia al-Sudanija najavio je poteze za izbacivanje američkih snaga nakon napada američke bespilotne letjelice na Bagdad koji je vlada osudila. Pentagon je rekao da je u napadu ubijen vođa milicije odgovoran za nedavne napade na američko osoblje.

Pročitajte i ovo U ophodnju s Galjskim mačkarama Stara tradicija U ophodnji s Galjskim mačkarama: Povorku čine samo muškarci, preuzeli i uloge žena

Pentagon je rekao da nije službeno obaviješten o bilo kakvim planovima za prekid prisutnosti američkih trupa u zemlji i kaže da su njihove trupe raspoređene u Iraku na poziv vlade u Bagdadu.

Iranske su snage u ponedjeljak balističkim projektilima pogodile Erbil, glavni grad iračke poluautonomne regije Kurdistan. Iranci tvrde da je napad bio usmjeren na izraelski špijunski stožer, no te su tvrdnje irački dužnosnici i dužnosnici iračkih Kurda odbacili.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene