Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u susjedstvu

U džep stavio 25 tisuća eura mirovine pokojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakom trinaestom umirovljeniku u Sloveniji iznos mirovine nepravilno je obračunat.

Nisu rijetki ni slučajevi u kojima se mirovine isplaćuju osobama koje su već umrle, pokazala je među ostalim revizija poslovanja državnog zavoda za mirovinsko osiguranje za razdoblje od 2000. do 2008. godine.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

Glavni državni revizor Igor Šoltes takve je nalaze ocijenio posljedicom 'slabosti' u evidenciji zavoda o osiguranicima i umirovljenicima, nedostatka prave informatičke i programske opreme, ali i nepostojanjem prave interne provjere jer se jednom obračunati iznosi mirovina mogu promijeniti samo na žalbu umirovljenika, piše ljubljanski dnevni list Dnevnik.

>> Umirovljenici: Dug život za nas je danas veliko postignuće

Troškovi rada zavoda udvostručeni

Šoltes je za list rekao da je zavodu za mirovinsko osiguranje odredio da nedostatke moraju popraviti, ali se i racionalnije ponašati jer su u razdoblju od osam godina broj zaposlenih povećali za 24 posto, a troškovi rada zavoda više nego udvostručeni, iako je broj umirovljenih u tom periodu porastao samo za 15 posto.

Najviše pojedinačni dug prema zavodu koji se pripisao jednom osiguraniku iznosio je čak 25.273 eura, što znači da se mirovina umrloj osobi isplaćivala duže vrijeme. Prema nalazu revizora, do pogrešaka u izračunu mirovine najčešće dolazi zbog pogrešno izračunate osnove i pogrešnog usklađivanja prema inflaciji i prosječnim plaćama te nepravilnosti u obračunu beneficiranog staža.

Zbog pogrešaka u sustavu obavještavanja nisu rijetki slučajevi da se mirovine jedno vrijeme isplaćuju i nakon smrti osiguranika, pa je tako na kraju 2008. godine zavod za mirovinsko osiguranje imao 1,5 milijuna eura potraživanja prema 'pokojnicima', odnosno njihovim obiteljima. Najviše pojedinačni dug prema zavodu koji se na taj način pripisao jednom osiguraniku iznosio je čak 25.273 eura, što znači da se mirovina umrloj osobi isplaćivala duže vrijeme.

U zavodu takve slučajeve tumače time što su podatke u umrlim osiguranicima, odnosno umirovljenicima, dobivali sa zakašnjenjem, a u nekim slučajevima ih nisu niti dobivali. Zato su nedavno uveli praksu po kojoj dva puta godišnje provjeravaju jesu li primatelji mirovina na životu iz središnjeg registra stanovništva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene