Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pacijent u teškom stanju

U BiH potvrđeni slučajevi zaraze mutiranim virusom svinjske gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bosni i Hercegovini zabilježena je pojava virusa gripe nastalog mutacijom virusa humane, ptičje i svinjske gripe, a jedan pacijent koji je zaražen u iznimno je teškom stanju, potvrđeno je u ponedjeljak iz Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS).

Muškarac iz Zenice, koji je prošlog tjedna prebačen na sarajevsku kliniku pod sumnjom da je zaražen virosm svinjske gripe (H1N1), smješten je na odjel intenzivne skrbi i život mu je ugrožen.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

Naknadnim analizama utvrđeno je kako je on zaražen virusom čija je oznaka AH1N1, a iz KCUS-a je pojašnjeno kako je riječ o mutiranom virusu.

Od početka godine na Infektivnoj klinici sarajevskog Kliničkog cetra zadržano je sedamnaest pacijenata sa simptomima gripe. Virus AH1N1 ustanovljen je kod njih deset.

Zaraza dišnih puteva virusom AH1N1 prvi put je ustanovljena tijekom proljeća 2009. godine, potkraj uobičajene sezone gripe na Sjevernoj hemisferi.

Virus dospijeva u tijelo udisanjem kontaminiranih kapljica ili prijenosom živog virusa rukama s kontaminiranih površina u oči, nos ili usta. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene