Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozvali ga izdajnikom

Sudac im pobjegao u Bjelorusiju i zatražio azil: "Vlasti zemlju vode u rat!"

Poljski sudac pobjegao u Bjelorusiju
Poljski sudac pobjegao u Bjelorusiju Foto: Getty Images
Poljski sudac Tomasz Szmydt, koji tvrdi da ga poljska vlada politički proganja, pobjegao je u Bjelorusiju i ondje zatražio politički azil. Vlada ga je prozvala izdajnikom.

Poljski sudac Tomasz Szmydt pobjegao je u Bjelorusiju i ondje je zatražio politički azil. Kao razlog svojeg postupka naveo je neslaganje s politikama poljske vlade.

"Izražavam svoj protest protiv poljskih vlasti koje pod utjecajem SAD-a i Velike Britanije vode zemlju u rat", rekao je sudac Szmydt na konferenciji za medije u Minsku u ponedjeljak.

"Poljski narod podržava mir i dobrosusjedske odnose s Bjelorusijom i Rusijom", rekao je te dodao da je bio predmetom političkog progona zbog svojih proruskih stavova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Grupa Granica Potresne priče ljudi iz sive zone: Morala je roditi sama u šumi, dijete je umotala u svoju majicu

Vlasti ga denuncirale

Nakon konferencije za medije tijekom koje je izrazio svoje stavove, poljska vlada denuncirala je suca Szmydta kao izdajicu, prenio je Kyiv Independent.

"Ne znam od čega Tomasz Szmydt bježi. U prošlosti su bježali samo oni koji se boje odgovornosti za svoja djela u Poljskoj.

Nitko zdrave pameti ne odlazi u Bjelorusiju postati Putinova i Lukašenkova marioneta", rekao je savjetnik poljskog predsjednika te dodao da očekuje da će odbjegli sudac započeti novu karijeru "zvijezde propagande".

Poljska agencija za unutarnju sigurnost priopćila je da je otvorila istragu o opsegu povjerljivih podataka kojima je Szmydt mogao imati pristup dok je bio sudac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene