Obavijesti Video Pretražite Navigacija
napetosti u Crvenom moru

Hutisti pogodili tanker povezan s Velikom Britanijom pa ubrzo dobili odgovor

Aktualno Galerija Pogođeni tanker - 1 Pogođeni tanker - 1 Foto: Vijesti u 17 Pogođeni tanker - 2 Pogođeni tanker - 2 Foto: Vijesti u 17 Pogođeni tanker - 3 Pogođeni tanker - 3 Foto: Vijesti u 17 Pogođeni tanker - 4 Pogođeni tanker - 4 Foto: Vijesti u 17 +2 hutisti - 1 Galerija 1/7 >>
Hutisti su pogodili tanker povezan s Velikom Britanijom u Adenskom zaljevu. Jemenski pokret poručuje da je to odgovor na američko-britansku agresiju.

Hutistička televizija Al Masira objavila je u subotu da je u dvama američkim i britanskim zračnim napadima ciljana luka Ras Issa, glavni jemenski terminal za izvoz nafte.

Trenutno nisu dostupni daljnji detalji. Zračni napadi izvedeni su u trenutku kada su jemenski hutistički pobunjenici pojačali napade na brodove koji prolaze Crvenim morem, uključujući pogodak koji je u petak izazvao požar na tankeru za gorivo.

Tanker Marlin Luanda, koji je plovio za trgovačku tvrtku Trafigura, oštećen je, ali nema izvješća o ozlijeđenima, a pomoć je pružio američki mornarički brod, priopćila je američka vojska.

Pročitajte i ovo Obilježavanje Igmanskog marša - 7 Stigle tisuće ljudi FOTO Vijorile se zastave Jugoslavije, isticale petokrake... Pogledajte kako je obilježena jedna od najznačajnijih operacija NOB-a

Oko osam sati kasnije, američka vojska uništila je hutističku protubrodsku raketu koja je bila usmjerena u Crveno more i spremna za lansiranje, objavilo je središnje zapovjedništvo u objavi na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Vojni glasnogovornik hutističkog pokreta Hutija Jaha Sarea rekao je da je skupina koristila "određeni broj pomorskih projektila" i da je udar u petak bio "izravan".

Uslijedio je nakon ranijeg incidenta u petak kad je UKMTO izvijestio o dva projektila u vodi blizu broda koji se nalazi jugozapadno od Adena.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Idu po novi mandat Plenković o Turudiću, Milanoviću, američkim helikopterima, izborima...: "Siguran sam u pobjedu"

Od studenog su hutisti, koje podržava Iran, pokrenuli desetke napada na komercijalne brodove koji plove Crvenim morem, jednim od najprometnijih plovnih putova na svijetu, u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, gdje se Izrael bori protiv Hamasa.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli su zračne napade na skupinu kao odgovor na njezine napade, a hutisti su nakon toga upozorili da će pojačati svoje napade na brodove.

Mnogi naftni tankeri nastavljaju koristiti tu rutu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene