Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON DUGE BOLESTI

U 92. godini preminuo Mihail Gorbačov, nekadašnji lider Sovjetskog Saveza i čovjek koji je okončao Hladni rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši politički vođa SSSR-a Mihail Gorbačov je preminuo u 92. godini

Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a, preminuo je u 92. godini života, prenosi RIA. "Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras nakon duge i teške bolesti", objavila je moskovska Središnja klinička bolnica.

Pročitajte i ovo Pokopan Mihail Gorbačov - 14 Posljednji oproštaj od Gorbačova VELIKA FOTOGALERIJA Tisuće Rusa ispratile posljednjeg vođu Sovjetskog Saveza na pogrebu: Putin se nije pojavio Mihail Gorbačov SKROMNO I DOSTOJANSTVENO Ispraćaj Gorbačova bez državnih počasti, Putina i većine zapadnih lidera, Orban ipak najavio dolazak

Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a, sklopio je sporazume o smanjenju naoružanja sa Sjedinjenim Državama i partnerstva sa zapadnim silama kako bi uklonio Željeznu zavjesu koja je dijelila Europu od Drugog svjetskog rata i doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Kad su prodemokratski prosvjedi zahvatili zemlje sovjetskog bloka komunističke istočne Europe 1989., suzdržao se od uporabe sile, za razliku od prethodnih čelnika Kremlja koji su poslali tenkove da slome ustanke u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968. Ali prosvjedi su potaknuli težnje za autonomijom u 15 republika Sovjetskog Saveza, koji se raspao u sljedeće dvije godine na kaotičan način.

Gorbačov se uzalud borio da spriječi taj kolaps.

Pročitajte i ovo Boris Jeljcin, Stanislav Šuškevič i Leonid Kravčuk borac za ideale "SSSR više ne postoji": Preminuo bivši bjeloruski čelnik, kritičar Lukašenka i autor povijesne objave

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev nova prijetnja moskve Medvedev otkrio što može inicirati preokret: "Nećemo zaustaviti rat, čak ni ako Ukrajina odustane od NATO-a"

Kad je 1985. godine postao glavni tajnik sovjetske komunističke partije, u dobi od 54 godine, krenuo je revitalizirati sustav uvođenjem ograničenih političkih i ekonomskih sloboda, ali su njegove reforme izmakle kontroli.

Njegova politika 'glasnosti' - slobode govora - omogućila je do tada nezamislivu kritiku stranke i države, ali je također ohrabrila nacionaliste koji su počeli vršiti pritisak za neovisnost u baltičkim republikama Latviji, Litvi, Estoniji i drugdje.

Mnogi Rusi nikada nisu oprostili Gorbačovu turbulencije koje su njegove reforme izazvale, smatrajući kasniji pad životnog standarda previsokom cijenom za demokraciju.

Nakon što je 30. lipnja posjetio Gorbačova u bolnici, liberalni ekonomist Ruslan Grinberg rekao je novinskom izdanju oružanih snaga Zvezda: "Svima nam je dao slobodu, ali ne znamo što bismo s njom."

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene