Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U NEKIM ŠKOLAMA

Nova školska godina u dio škola donosi i novi predmet: "Nema ispita ni pisanih ili usmenih provjera znanja"

Aktualno Galerija Učionica - 1 Učionica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Učionica - 2 Učionica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Učionica - 3 Učionica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Učionica - 4 Galerija 1/4 >>
U Zagrebu ove jeseni treba započeti nastava Građanskog odgoja, i u osnovnim i u srednjim školama. Nove programe, koji bi se najviše trebali baviti građanskim aktivizmom, najavljuju i druge škole. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Tek će krenuti u drugi razred srednje škole, a Tonka Mijatović već zna što bi mijenjala u svojem gradu.

"Više zelenijih površina, više kanti za smeće, redovitiji odvoz kontejnera, pogotovo biootpada i plastike", rekla je Mijatović, učenica Prehrambeno-tehnološke škole.

Kako se za to sama može izboriti, učit će na novom predmetu Škola i zajednica, odnosno ŠIZ, u kojem itekako vidi korist: "Da dobijem bolje socijalne vještine i da naučim pisat poslovne mailove, vodit ozbiljnije razgovore sa stručnijim ljudima."

U njezinoj se školi ukupno 45 učenika prijavilo za ŠIZ. Radit će u tri skupine, a na početku biraju jednu od 11 problematika koje im se nude, među kojima su ljudska prava, migracije, okoliš.

"Pokušat će naći rješenje kroz različita ili volontiranja ili radionice, ovisno o problemu koji su izabrali", rekla je Marina Šimetin, profesorica Etike u Prehrambeno-tehnološkoj školi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Jesen nam kuca na vrata: Meteorolog otkriva kada stižu naoblačenje i grmljavinski pljuskovi

Procjenjuje se da će ŠIZ pohađati oko 1000 srednjoškolaca u Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Uvodi se u druge i treće razrede. Iako će predmet utjecati na prosjek, autori programa uvjeravaju da je drugačiji od svega što postoji u Hrvatskoj.

"To je predmet u kojem nema ispita, nema pisanih i usmenih provjera znanja. Ima samo praćenja učenika i njihovih odgovornosti, njihove komunikacije, suradnje i samoinicijativnosti", rekao je Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja.

150 nastavnika koji će predavati ŠIZ obučavalo se šest mjeseci. Posebno veseli, poručuje Jokić, što se javio velik broj strukovnih škola.

"Možda neće riješiti sve probleme zajednice, ali imat će priliku učiti o stvarima koje njih zanimaju. Imat će prilike pitati ljude u zajednici, imat će prilike steći iskustvo u zajednici gdje se ta pojava ili problem odvija", rekao je Jokić.

Pročitajte i ovo Željko Cvrtila, kriminalist za Dnevnik Nove TV Kriminalist Cvrtila o Severini: "Nije realno da je ona na slobodi, moguće su kaznene prijave protiv obje sestre." Severina ispitana u Heinzelovoj

Istodobno u Zagrebu počinje eksperimentalni program ZAG – Zajednica aktivnih građana. 26 osnovnih i četiri srednje škole obrađivat će teme od ljudskih prava i sloboda do važnosti djelovanja u demokraciji. Sličan program za dvije osnovne škole najavio je i Vrbovec.

"Od zdravog života i prehrambenih navika te ono najvažnije, razvijanje tolerancije i demokratizacije. Mi trebamo razvijati kritičko razmišljanje, ali isto tako trebamo potaknuti učenike da budu aktivni", rekla je Edina Operta, ravnateljica Osnovne škole Marije Jurić Zagorke u Vrbovcu.

Nadaju se da će im ovo biti prva stepenica u doprinosu promjenama u društvu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene