Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vidljivo u dokumentima

Tužiteljstvo: Bivši dužnosnici Vatikanske banke prali su novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijansko državno odvjetništvo smatra da su Paolo Cipriani i Massimo Tulli prekršili talijanski zakon o pranju novca, ali sve se još temelji na indicijama.

Talijansko državno odvjetništvo smatra da su dvojica bivših vatikanskih bankovnih dužnosnika u više navrata prekršila talijanski zakon o pranju novca, zatajivši brojne podatke kada su se realizirali višemilijunski bankovni transferi, prenosi Reuters, pozivajući se na sudske dokumente.

>> 'Vatikanska banka može biti korištena kao paravan za ilegalne operacije'

Iako tužiteljstvo ne raspolaže dovoljnim brojem informacija da bi za pranje novca optužila dvojicu muškaraca koji su donedavno bili visoki dužnosnici u Vatikanskoj banci, tvrde da postoje indicije o tome. Naime, nedostaju ključni podaci o transferima, poput identiteta vlasnika sredstava te razlozi za transfer.

Institut za vjerske poslove (IOR), kako se Vatikanska banka službeno zove, već je dugo pod povećalom jer ne ispunjava međunarodne standarde čiji je cilj borba protiv utaje poreza i prikrivanja protuzakonitih izvora prihoda.

Dvojica muškaraca, bivši glavni ravnatelj IOR-a Paolo Cipriani i bivši zamjenik glavnog ravnatelja Massimo Tulli nisu optuženi ni za kakav zločin. Sudac će temeljm istrage odlučiti ima li dovoljno dokaza da ih se optuži. (HINA)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Druga optužnica Opet burno u Vatikanu: Svećenik optužen za pranje novca Slika nije dostupna Prvo godišnje izvješće Vatikan tvrdi da je pouzdan partner protiv pranja novca

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene