Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog načina funkcioniranja

Istražitelji: Vatikanska banka može biti korištena kao paravan za ilegalne operacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski istražitelji utvrdili da je Vatikanska banka funkcionirala na način koji je omogućavao pranje novca, prenose u subotu mediji rezultate trogodišnje tajne istrage.

Banka službeno poznata kao Institut za religijske poslove (IOR) nije provodila dovoljnu kontrolu svojih klijenata i vlasnicima računa bilo je omogućeno da u tuđe ime prebacuju velike iznose. "Postoji visoki rizik da način na koji IOR funkcionira, bez specificiranja stvarnih klijenata, može biti korišten kao paravan za ilegalne operacije", napisali su tužitelji u dokumentu kojeg citira dnevni list Corriere della Sera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poboljšali upravljanje financijama Dobit Vatikanske banke porasla u 2014. na 69.3 milijuna eura Slika nije dostupna Otkriveni tajni računi KRIMINAL U VATIKANU Menadžeri banke 'opelješili' papinsku državu

>> Potres u vrhu Vatikanske banke: Generalni direktor i zamjenik dali ostavke

Oni su također optužili talijanske banke da su prihvaćale novčane transfere iz IOR-a bez da su utvrđivale porijeklo novca koje je potom prebacivano u treće banke. "IOR lako može postati kanal pranja novca poteklog iz kriminalnog miljea", istaknuli su istražitelji. Oni su također odbacili tvrdnje IOR-a da su vlasnici računa bili samo vjerske kongregacije ili svećenstvo. "Među njima ima i privatnih osoba koje zbog svog posebnog odnosa sa Svetom stolicom mogu polagati novac na račune i otvarati nove".

U središtu istrage je transfer od 30 milijuna dolara iz Vatikanske banke talijanskom Creditu Artigianu u rujnu 2010. Tri milijuna eura potom je prebačeno u Bancu del Fucino a 20 milijuna u JP Morgan Frankfurt. Taj su transfer odobrili tadašnji ravnatelj IOR-a Paolo Cipriani i njegov zamjenik Massimo Tulli, koji podnijeli ostavke prošlog tjedna.

Papa Franjo uspotavio je odbor koji će istražiti poslovanje banke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene