Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Identificiran napadač

Otkriveno tko je odgovoran za napad u Istanbulu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski ministar unutarnjih poslova Efkan Ala izjavio je u nedjelju da je za samoubilački bombaški napad u Istanbulu odgovorna Islamska država.

Ala je identificirao napadača kao Mehmeta Ozturka iz Gaziantepa, južnog turskog grada nedaleko od granice sa Sirijom, pripadnika Islamske države.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

U napadu na glavnu trgovačku ulicu u Istanbulu u subotu, koja je popularna među lokalnim stanovništvom i turistima, poginulo je pet osoba, među kojima i napadač.

Turski ministar zdravstva Mehmet Muezzinoglu je rekao da je najmanje 36 osoba ozlijeđeno u eksploziji na aveniji Istiklal u središtu grada.

Među ozlijeđenima su 24 stranca, priopćile su lokalne vlasti.

U siječnju je ubijeno 12 turista u samoubilačkom napadu u Istanbulu za koji su vlasti okrivile Islamsku državu.

PKK osudio napad na civile u Istanbulu

Nakon niza bombaških napada u Turskoj i prije festivala kurdske nove godine krovna skupina Kurdske radničke stanke (PKK) objavila je izjavu u kojoj osuđuje napade na civile.

'Kurdski pokret za slobodu protivi se napadima na civile i osuđuje ih', kaže se u izjavi i navodi da je četvero ljudi poginulo u samoubilačkom bombaškom napadu u subotu u Istanbulu.

Sigurnosni stručnjaci sugeriraju da PKK i njezine skupine na terenu u Turskoj djeluju kao neovisne ćelije s vodstvom koje izdaje glavne zapovijedi.

Dok je IS glavni osumnjičeni u istanbulskom napadu u kojemu su stradali civili kurdska ekstremna nacionalistička skupina preuzela je odgovornost za dvije auto-bombe u Ankari zadnjih nekoliko mjeseci.

U prvoj eksploziji pogođen je vojni cilj, premda su također stradali civili. U drugoj, prije tjedan dana ubijeno je 35 civila, a odgovornost je preuzela skupina Kurdistanski sokolovi slobode (TAK) .

Neki analitičari TAK vide kao odvojeni pokret koji je ekstremniji od PKK-a, dok drugi sumnjaju da postoji povezanost s glavnom skupinom.

PKK, koju Turska i neke druge zemlje smatraju terorističkom skupinom, bore se za državu više od 30 godina, a vladu optužuju da diskriminira kurdsku manjinu.

Militantna skupina promijenila je svoje zahtjeve i više ne traži odcjepljenje već autonomiju.

U izjavi PKK-a, koju je prenijela prokurdska novinska agencija Firat, također se optužuje Turska za navodno ubijanje civila te naglašava da skupina želi mir, a ne rat te se vladu okrivljuje za neuspjeh mirovnih pregovora.

Među ubijenima u Istanbulu i američki državljani

Bijela kuća priopćila je u subotu da su među ubijenima u napadu u Istanbulu i dvoje američkih državljana, bez navođenja njihova identiteta.

Izraelski diplomat u Istanbulu rekao je, međutim, da su žrtve imale dvojno izraelsko-američko državljanstvo.

Izraelski mediji prenijeli su da je jedna od žrtava 60-godišnja žena, majka četvero djece čiji je muž ranjen.

Washington je oštro osudio teroristički napad u subotu u središtu Istanbula. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene