Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Parizu je

Tsipras kaže da Grčka treba restrukturirati svoj dug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ne možemo više dugo očekivati da javni dug naše zemlje bude održiv', rekao je Tsipras.

Grčki premijer Alexis Tsipras je izjavio u četvrtak u Parizu da je neophodno da njegova zemlja restrukturira svoj veliki dug, u govoru pred Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) s kojom je Grčka najavila partnerstvo o reformama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži pojašnjenje od Tsiprasa Juncker želi za pregovarački stol: 'Želim izbjeći Grexit, htio bih razumjeti što su Grci rekli na referendumu' Slika nije dostupna Očekuje se odgovor EU TSIPRAS SE OGLASIO 'Referendum će se održati!'

'Ne možemo više dugo očekivati da javni dug naše zemlje bude održiv', rekao je Tsipras u sjedištu OCDE-a, istaknuvši da je nakon pet godina gospodarskog pada i štednje zemlja u očajnom gospodarskom stanju.

'Neophodno je za Grčku da njezin javni dug bude restrukturiran što bi zemlju učinilo solventnom, spektakularno bi pala kamatna stopa na 10 godina, i to bi nam omogućilo da se financiramo na tržištima', dodao je.

Grčka ustraje da joj Njemačka plati za Drugi svjetski rat

Tsipras je zajamčio da 'ne želi reformirati Grčku, već ju transformirati' jer se nalazi u očajnom gospodarskom stanju i zatražio za to proračunski prostor.

Grčka i OECD su najavili u četvrtak partnerstvo za pokretanje reformi.

Glavni tajnik OECD-a Angel Gurria je istaknuo da se vlada radikalne ljevice, koja je nedavno stupila na vlast u Grčkoj, obratila međunarodnoj instituciji.

Ta organizacija od tridesetak država, koju često nazivaju klubom bogatih zemalja, namjerava ponuditi svoju ekspertizu Ateni kako bi joj fiskalna administracija bila učinkovitija.

Službeni prosvjed Grčke nakon Schaeubleovog komentara

Atena je uložila službeni prosvjed nakon opaske ocijenjene arogantnom njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea grčkom kolegi Janisu Varufakisu, navelo je u četvrtak grčko ministarstvo vanjskih poslova.

'Uložili smo prigovor Berlinu u vezi Schaeubleove izjave', rekao je Konstantinos Kutras, glasnogovornik ministarstva.

Kutras je spominjao 'arogantne opaske upućene grčkom ministru' i činjenicu da je Schaeuble izrazio sumnje u sposobnost grčke vlade da ispuni svoje obveze.

Te su izjave izrečene u utorak u Bruxellesu na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara financija Europske unije (Ecofin).

Grčki ministar zaprijetio: 'Poplavit ćemo Europu migrantima - a među njima će biti i džihadista'

Njemački ministar je pomalo ironično opisao odnose Varufakisa s novinarima koji mu je rekao da 'ga uvijek krivo shvate i da su mediji grozni'.

Kutras nije precizirao o kojoj navodnoj uvredi je riječ, a nagađa se da se radi o komentaru o 'glupoj naivnosti', zbog čega se pojavila sumnja da su grčki mediji možda pogrešno preveli riječi njemačkog ministra financija.

Jedan glasnogovornik njemačkog ministarstva financija tvrdi da Schaeubel nije uvrijedio Varufakisa.

Taj događaj svjedoči o krajnjoj osjetljivosti odnosa Njemačke i Grčke nakon što je na vlast stupila krajnja ljevica Alexisa Tsiprasa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene