Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjeverna i Južna Koreja

Trump južnokorejskom čelniku postavio škakljivo pitanje, a onda dobio lekciju iz povijesti

Donald Trump i Moon Jae (Foto: AFP)
Donald Trump i Moon Jae (Foto: AFP) Foto: Afp
Za vrijeme azijske turneje, Donald Trump se sastao s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom i upitao ga, po mnogima, škakljivo pitanje.

"Morate li se ujediniti?", upitao je Donald Trump južnonokorejskog predsjednika Moon Jae-a, aludirajući na ujedinjenje sa Sjevernom Korejom.

Pročitajte i ovo Screenshot Vučić oduševljen Srbi bijesni, Trumpov zet u Beogradu želi graditi luksuzne nebodere: "To je van pameti graditi na tom mjestu" Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

Mnogi Korejci ovo pitanje smatraju neprikladnim i osjetljivim. Jer mnoge korejske obitelji razdvojene su kada je izbio Korejski rat. I sam Moon je sin sjevernokorejskih izbjeglica koje su 1950. pobjegle u Južnu Koreju ostavljajući iza sebe nekoliko članova obitelji.

No, umjesto da se na Trumpovo pitanje uvrijedi, Moon je iskoristio priliku da američkog predsjednika educira o povijesti korejskog sukoba kao i da to poveže s krizom s kojom je danas suočen poluotok.

Moon je u razgovoru govorio o velikom osjećaju odgovornosti za sve one koji su još uvijek u Sjevernoj Koreji, koji pate od režima Kim Jong Un-a. On smatra da je krajnje vrijeme da se u zemlju i njen narod dovede demokracija.

Iako je nemoguće znati točan razlog Trumpovoj upita, Moon i njegov tim nisu ga shvatili negativno, nego prihvatili kao otvoreno i iskreno pitanje. Nakon ogdovora, Trump je postavio novo pitanje: "Što onda ja mogu učiniti za vas?"

Moon je iskoristio pitanje i zamolio Trumpa za uslugu. Naime, uspjeh predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji kompliciran je i vladaju velike napetosti zbog povezanosti s nuklearnom krizom u Sjevernoj Koreji. Trump je obećao da će osobno promovirati spomenute igre.

Razgovor mnogi smatraju prilično neuobičajenim, ako se uzmu u obzir predsjednički standardi, no ukoliko uzmemo u obzir da je to Trump, onda i nije toliko neuobičajen.

Suprotno javnoj percepciji da je Trump tvrdoglav i oštar prema vanjskoj politici, nekoliko inozemnih diplomata izjavilo je kako je Trump vrlo radoznao i željan učenja na sastancima s inozemnim čelnicima.

Trumpovo učenje nije se završilo kad i razgovor s Moonom. Naime, Trump je izrazio želju posjeta demilitariziranoj zoni (DMZ) između Sjeverne i Južne Koreje, najsnažnije utvrđene granice na svijetu. Moon mu je odlučio ispuniti želju, no plan im je propao zbog loših vremenskih uvjeta. Unatoč tomu, Choo vjeruje da je sama vožnja helikopterom Trumpu dala novu i korisnu perspektivu, prenosi The Washington Post.

"Dok smo letjeli, Trump je mogao je vidjeti DMZ i njenu blizinu. Mogao je sam svojim očima vidjeti koliko je DMZ blizu Seoulu i koliko ljudi zapravo živi jako blizu DMZ-a. Vjerujem da je to uvjerilo predsjednika Trumpu da shvati koliko su zapravo ugroženi životi ljudi. Vjerujem da će sada jasno shvatiti zašto ne govorimo o ratu i zašto pozivamo na mir", rekao je Moon.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene