Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUMMIT G20

Veliki preokret u svjetskoj krizi koja je mogla utjecati i na Hrvatsku: "Zajednički interesi veći su od naših razlika"

Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP)
Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump složili su se u subotu, na marginama summita G 20 u Osaki, oko ponovnog pokretanja trgovinskih pregovora između dvije najjače ekonomije svijeta.

Kako prenose svjetske agencije pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Xinhua, dvije su se zemlje također složile da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u svibnju, obnoviti "na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja".

Pročitajte i ovo Generalštab JNA u Beogradu - 3 planovi u Beogradu Objava američkog biznismena odjeknula poput bombe, Srbi su bijesni: "To je spomenik na naše patnje!" Joe Biden Predsjendički izbori Biden podbadao Trumpa: "Natječem se protiv šestogodišnjaka"

Američki predsjednik ocijenio je u subotu sastanak sa svojim kineskim kolegom "odličnim", prenosi francuska novinska agencija AFP.

"Imali smo jako dobar sastanak s predsjednikom Xijem, rekao bih odličan", izjavio je Trump na marginama sastanka na vrhu zemalja G20, najrazvijenijih zemalja svijeta.

Potvrdio je da neće biti uvođenja dodatnih sankcija Kini "barem za sada" s obzirom da obje strane nastavljaju s pregovorima te je potvrdio da će američke tvrtke nastaviti opskrbljivati kineskog telekomunikacijskog diva Huawei.

Po Trumpovim riječima, pregovori će se nastaviti "tamo gdje smo stali" kada je došlo do njihova prekida ranije tijekom godine.

Također je potvrdio kako će Kina povećati svoju kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

Uoči samih razgovora američki predsjednik je izjavio kako je spreman na "povijesni" trgovinski sporazum s Kinom. "Biti će to od povijesnog značaja ako budemo mogli doći do trgovinskog sporazuma", kazao je Trump. "Potpuno smo otvoreni za to", dodao je

"Šaljemo i prodajemo Huaweiju velik broj proizvoda koji se sklapaju u razne stvari koje oni izrađuju i kazao sam da je to OK, da ćemo nastaviti prodavati te proizvode", rekao je američki predsjednik. 

"Zastajemo s carinama, a oni će kupovati poljoprivredne proizvode", kazao je Trump potvrdivši kako se s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom dogovorio da će SAD odustati od uvođenja novih carina na kineski uvoz, dok će Kina kupiti više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Zajednički interesi Kine i SAD-a veći su od naših razlika, kazao je jedan kineski diplomat u subotu, nakon razgovora predsjednika dviju zemalja na marginama sastanka G20 u Osaki.

"Kina i SAD obje se nadaju da svijet može ostvariti stabilan rast", kazao je novinarima Wang Xiaolong, posebni izaslanik ministarstva vanjskih poslova na skupu G20 i glavni direktor Odjela za međunarodne gospodarske odnose.

Primirje koje su danas postigle dvije najveće ekonomije svijeta donijelo je olakšanje svjetskim čelnicima okupljenim u Osaki, s obzirom na to da je godinu dana trgovinskog rata donio ogromne troškove tvrtkama, mjerene milijardama, srezalo globalnu proizvodnju i opskrbu te zabrinulo financijska tržišta. 

Nakon što je vijest o stavljanju kineskog Huaweija na američku crnu listu poput bombe odjeknula svijetom i nakon što su te mjere ublažene, odnosno odgođene privremenim mjerama, domaći stručnjak za međunarodnu politiku Branimir Vidmarović u razgovoru za DNEVNIK.hr pojasnio je kakve bi posljedice ta kriza mogla imati i za Hrvatsku.

"Trgovinski rat ne vodi se samo na području tehnologije. Veće carine, propast nekih tvrtki, uzdrmano gospodarstvo... sve to ima svoju cijenu. A tu će cijenu na svojim leđima osjetiti potrošači, u prvom redu kineski i američki", smatra analitičar.

"Ali ako idemo na robu široke potrošnje, pogotovo na tenisice, odjeću i tako dalje, onda će se to odraziti i na nama, i u Hrvatskoj, ovako indirektno", kazao je Vidmarović tada.

Sastanak? To je "vrlo zanimljivo"

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u subotu, na marginama summita G20 u japanskoj Osaki, kako bi volio sastati se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom ovog vikenda u demilitariziranoj zoni između Sjeverne i Južne Koreje (DMZ), a Sjeverna Koreja objavila je da prijedlog američkog predsjednika za sastanak s njihovim vođom smatra "vrlo zanimljivim" i da će biti "značajno" ako do susreta dođe.

Trump bi tijekom današnjeg dana, nakon summita u Osaki, trebao otputovati u Južnu Koreju.

"Smatramo to vrlo zanimljivim prijedlogom, no nismo primili službeni prijedlog s tim u vezi", rekla je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son-hui u izjavi koju je prenijela sjevernokorejska središnja novinska agencija.

"Moje je stajalište da, održi li se sastanak između DPRK-a i SAD-a na crti razdvajanja, kao što namjerava predsjednik Trump, bit će to još jedna važna prigoda u daljnjem produbljivanju osobnih odnosa između dvojice čelnika i promicanja bilateralnih odnosa", ističe se u izjavi u kojoj se spominje službeni naziv Demokratske Narodne Republike Koreje.

Ta je izjava objavljena nekoliko sati nakon što je Trump izrazio nadu za susret s Kimom na međukorejskoj granici.

"Dok sam tamo, ako predsjednik Kim ovo vidi, sastao bih se s njim na granici/DMZ samo da se rukujem s njim i pozdravim ga (?)!", napisao je u tvitu Trump komentirajući put u Koreju, upotrijebivši istodobno i upitnik i uskličnik.

Zasad nema nagađanja o tome hoće li se održati susret Trump-Kim u demilitariziranoj zoni, granici između dviju Koreja, no Trump je opovrgnuo prije odlaska iz Washingtona da se planira sastati s Kimom.

Svoj drugi, i zadnji, summit njih su dvojica imala u veljači u Hanoiju, a susret se završio bez dogovora jer nisu mogli naći zajedničko stajalište u pogledu koraka denuklearizacije Pjongjanga i odgovarajućih mjera Washingtona, kao što je ublažavanje sankcija.

Njihovi su pregovori o denuklearizaciji otad u zastoju. (Hina)

Aktualno Ekskluzivno: Kako kotiraju pretendenti na Pantovčak nakon službene objave kandidatura Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Hrvatska Ekskluzivno: Kako kotiraju pretendenti na Pantovčak nakon službene objave kandidatura 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene