Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet poziva na prekid vatre

Tenkovi nadomak Gaze koja izgleda poput grada duhova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 47 Palestinaca i jedan izraelski vojnik poginuli su u pojasu Gaze, drugoga dana izraelske kopnene invazije u tom području.

Izraelska postrojbe uz podršku topništva i zrakoplovstva napredovale su iz nekoliko pravaca u dubinu pojasa Gaze. Pojas je presječen na dva dijela jer su Izraelci uspjeli zauzeti glavnu prometnu arteriju od sjevera prema jugu. Sukobi su posebno vođeni u Jabaliyi na sjeveru pojasa Gaze i u Zeitunu, na istoku Pojasa. 

Pročitajte i ovo Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Tenkovi nadomak grada

Četrdeset i sedam Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima u Pojasu Gaze čime je broj stradalih na tom teritoriju od početka ofenzive 27. prosinca premašio 500, objavili su palestinski dužnosnici. 'Broj žrtava je dosegao najmanje 500, među kojima je 87 djece, ranjeno je više od 2.450 ljudi', priopćio je palestinski liječnik Muawiya Hassainen.

'Broj stradalih bi mogao biti i veći jer ima određen broj mrtvih i ranjenih na ulicama koje nismo mogli evakuirati', dodao je. U napadima je dosad poginuo jedan izraelski vojnik, a tridesetak ih je ranjeno. Svjedoci su izjavili da je pedestak tenkova, oklopnih vozila i pješačkih postrojba viđeno blizu bivšeg židovskog naselja Neztarim, samo tri kilometra od grada Gaze.

Izraelci zauzimaju položaje izvan većih mjesta i izbjegavaju ulaske u gusto naseljena područja. Grad Gaza je izgledao poput grada duhova jer su sve prodavaonice zatvorene, a ljudi u svojim kućama. Unatoč nazočnosti izraelskih postrojba na terenu, palestinske oružane skupine su iz pojasa Gaze od subote navečer na Izrael ispalile 32 rakete i granate, pri čemu je lakše ranjena jedna žena, rekao je jedan izraelski vojni glasnogovornik.

'Treba prekinuti krvoproliće i patnje civilnog stanovništva'

Papa Benedikt XVI. je izrazio žaljenje novim sukobima u pojasu Gaze, naglasio kako zbog toga ponovo najviše pati civilno stanovništvo i pozvao na hitan prekid neprijateljstava. Borbe u pojasu Gaze moraju prestati, zajednički su izjavili europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner i češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg u Pragu, prije nego što će popodne otputovati u Kairo i tamo početi svoju bliskoistočnu turneju. Europska komisija pozvala je Izraelce da zajamče 'humanitarni koridor' namijenjen podjeli humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, najavivši dodatnu pomoć palestinskom teritoriju u iznosu od 3 milijuna eura.

Rusija je naglasila da je krajnje zabrinuta izraelskom kopnenom ofenzivom u Gazi i najavila da će poslati izaslanika u regiju kako bi pridonio diplomatskim naporima postizanja prekida vatre. 'Treba bez odgode prekinuti patnje civilnog stanovništva s obiju strana, prekinuti krvoproliće i osigurati međusobni prekid vatre', navodi se u ruskom priopćenju. 

>> Vijeće sigurnosti bez dogovora, Hamas UN optužuje za farsu

>> Invazija: Izraelci počeli kopnenu operaciju u Pojasu Gaze

Italija je također izrazila 'duboku zabrinutost' izraelskom kopnenom ofenzivom u pojasu Gaze i pozvala je 'izraelske prijatelje' da osiguraju zaštitu nedužnih civila i propuste humanitarnu pomoć. 'Talijanska vlada koja je još nedavno podržavala pravo Izraela na samoobranu, upućuje poziv izraelskim prijateljima da poduzmu sve kako bi jamčili zaštitu civila i slanje humanitarne pomoći', piše u priopćenju.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je kako je Europska unija spremna pridonijeti misiji međunarodnih promatrača za održanje mira. 'Prekid vatre mora biti prekid vatre kojeg svi poštuju i mora biti stalan', naglasio je Solana na tv kanalu BBC News. 'Spremni smo surađivati s drugim članovima međunarodne zajednice kako bi nadgledali kako se poštuje prekid vatre', rekao je Solana. 

>> Izraelci Gazu gađaju teškim topništvom, svijet prosvjeduje

>> 'Cionisti su suočeni sa snažnim otporom fanatičnih Palestinaca'

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je u nedjelju na intenziviranje napora radi postizanja prekida vatre nakon pokretanje izraelske ofenzive u Gazi, i ocijenio da treba jamčiti dugoročnu sigurnost Izraela. 'Posebno je hitno, u suradnji s našim partnerima, vidjeti kako međunarodna zajednica može pridonijeti pokretanju uvjeta neophodnih za prekid vatre', dodao je njemački ministar.

Britanski premijer Gordon Brown u nedjelju je, među ostalima, pozvao na hitan prekid vatre između Izraelaca i Hamasa. 'Moramo se snažnije nego dosad angažirati na pokušaju prekida vatre. Izraelci moraju dobiti jamstva da se njihov teritorij više neće raketirati', rekao je Brown u intervjuu za BBC. 

Peking je zabrinut, Egipat osuđuje

Službeni Peking je ponovno izrazio 'veliku zabrinutost zbog kopnene i zračne ofenzive Izraelaca na Pojas Gaze, pozvavši sve strane da odmah prekinu oružani sukob'. Turska je priopćila kako će izraelski kopneni upad u Gazu samo dovesti do 'još više krvi i suza u području'. Napad na Pojas Gaze osudio je i službeni Kairo, pozvavši židovsku državu na prekid 'divlje agresije' na palestinski teritorij. U priopćenju egipatskog predsjedništva stoji kako Egipat 'za mučenje i ranjavanje nevinih civila odgovornima drži Izraelce'.

Ulice australskih gradova preplavile su tisuće prosvjednika koji demonstriraju protiv izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze. U Sydneyu se okupilo oko 2.000 stanovnika, demonstranti su spalili izraelsku zastavu, a mogli su se čuti i pozivi na potporu Hamasovim militantima.

Češka zbunjujućim izjavama o Gazi počela predsjedanje Unijom 

Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg nazvao je greškom subotnju izjavu glasnogovornika češkoga predsjedništva EU-a koji je rekao da je izraelska kopnena ofenziva u pojasu Gaze 'obrambena, a ne ofenzivna' akcija, javila je češka novinska agencija ČTK.

Takva izjava glasnogovornika češkoga predsjedništva EU-a Jiria Potužnika dala je naslutiti kako je EU razjedinjena po tom pitanju, a ujedno je i izazvala i osudu Palestinaca. 'To je njegova osobna greška. Nažalost, velika greška', rekao je Schwarzenberg tijekom televizijske debate uživo. 

Istaknuo je da je jedino važeće stajalište predsjedništva EU-a navedeno u priopćenju, koje je češko ministarstvo vanjskih poslova izdalo u subotu kasno navečer, a u kojem se poziva na obostrani prekid vatre Izraelaca i Palestinaca i omogućavanje slanja humanitarne pomoći u Gazi.

Izraelski predsjednik odbacio mogućnost primirja 

Izraelski predsjednik Shimon Peres odbacio je mogućnost prekida vatre s Hamasom, ali je naglasio kako Izrael ne namjerava okupirati pojas Gaze. 'Nije nam namjera zauzeti Gazu niti uništiti Hamas, već jedino teror. Hamasu treba ozbiljna lekcija. Sada ju dobiva', rekao je Peres u razgovoru za američku televizijsku mrežu ABC. Peres je također odbacio mogućnosti prekida vatre. 'Ne prihvaćamo ideju da Hamas i dalje napada, a da mi proglasimo primirje. To nema smisla', zaključio je Peres.

'Mi smo bili strpljivi, pažljivi, suzdržani. Dali smo im bezbroj prilika. Ali Hamas čak ne može objasniti zašto puca i ne može sakriti da djeluje prema naredbama iz Irana. Iran ima dva satelita u regiji, Hezbolah u Libanonu i Hamas u Gazi', zaključio je Peres.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene