Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok svijet prosvjeduje

Invazija: Izraelci počeli kopnenu operaciju u Pojasu Gaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik izraelske vojske bojnik Avital Leibovitch potvrdio je da su izraelski vojnici u subotu navečer ušli u Pojas Gaze, te da će invazija trajati 'mnogo dugih dana'.

'Cilj je uništiti infrastrukturu Hamasa u području operacija', kazao je bojnik Leibovitch. 'Zauzet ćemo neka od područja s kojih Hamas lansira rakete, dodao je on. Agencija France presse navodi da je operaciju potvrdio i ured izraelskog premijera u odlasku Ehuda Olmerta.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

>> Izraelci Gazu gađaju teškim topništvom, svijet prosvjeduje 

'Nadam se da će rezultati ove operacije donijeti dugoročan mir', prenosi Reuters izjavu izraelske ministrice vanjskih poslova. 'Onog trenutka kad oni (Hamas) otvore vatru snažno ćemo odgovoriti', naglasila je ona. Kolona izraelskih tenkova, od kojih su neki ispaljivali granate, ušla je u subotu navečer u sjeverni dio Pojasa Gaze, javila je agencija Reuters pozivajući se na palestinske izvore.

Jedan Palestinac iz naselja Beit Lahiya kazao je da je kolona oklopnih vozila pod okriljem mraka i uz potporu helikoptera prošla kroz ogradu koja dijeli Pojas Gaze od Izraela. Izraelska vojska potvrdila je da u ovom dijelu operacije 'Lijevano olovo' sudjeluje pješaštvo uz potporu topništva, tenkova i obavještajne službe te uz djelovanje zrakoplovstva i mornarice.

Invazija na Gazu će potrajati 

Izraelska ofenziva u Gazi koja je eskalirala u kopnenu invaziju trajat će mnogo dana, rekao je vojni glasnogovornik. 'To neće biti školski izlet', rekao je brigadir Avi Benayahu za izraelsku televiziju Channel Two. 'Riječ je o mnogo dugih dana', dodao je. Jedan visoki Hamasov dužnosnik u subotu je izjavio da su Hamasovi vojnici u istočnome dijelu Gaze ubili mnogo izraelskih vojnika.

Mohammad Nazzal koji je u Damasku u Siriji, objavio je to na dubaiskoj televiziji Al-Arabiyji, ali nije ponudio preciznije podatke. Izraelski su tenkovi otvorili vatru na Hamasove položaje na sjeveru pojasa Gaze, javio je France Presse. Izraelski je napad, dodaje se, odgovor na Hamasovu minobacačku vatru. Agencija Associated press navodi da se iz pograničnog područja između Izraela i Pojasa Gaze čuju eksplozije i pucnjava iz pješačkog oružja.

Hamas: Gaza će postati groblje izraelskih vojnika

Gaza će postati groblje izraelskih vojnika, izjavio je u subotu navečer glasnogovornik Hamasa Ismail Radwan na televiziji Al Aqsa komentirajući akciju izraelskih kopnenih snaga na sjeveru Pojasa Gaze, prenosi agencija Associated Press.

'Cionistički neprijatelj suočit će se s iznenađenjima, zažalit će što je pokrenuo ovakvu operaciju i skupo to platiti', priopćilo je oružano krilo Hamasa, Oružane brigade al Qassama, javlja Reuters. France presse citira izjave svjedoka koji kažu da se na sjeveru Pojasa Gaze pokraj izbjegličkog kampa Jabaliya vode borbe između izraelskih vojnika i pripadnika Hamasa.

Izrael je potvrdio da je mobilizirao desetke tisuća pripadnika pričuvnog sastava za ovu akciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene