Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetio djelatnicima veleposlanstva

Tražio nagradu za uhićenje Karadžića pa ga poslali u ludnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sarajevska policija uhitila je, a kasnije i uputila na Psihijatrijsku kliniku gdje mu je pružena adekvatna pomoć 46-godišnjeg Mevludina Gurdića. On je prijetnjama pokušavao iznuditi nagradu od 5 milijuna dolara koliko je za uhićenje haaškog optuženika Radovana Karadžića nudila američka vlada.

Kako prenose lokalni mediji, Gurdić je uhićen nakon što je uputio 'ozbiljne prijetnje' djelatnicima američkog veleposlanstva u BiH. Policija je potvrdila uhićenje kao i razlog Gurdićeva privođenja, a 'Oslobođenje' piše kako je on, nazvavši veleposlanstvo SAD-a, djelatnici koja je odgovorila na poziv kazao kako mu je sada žao što je otkrio Karadžićev identitet te da će SAD zbog neisplaćivanja nagrade 'kazniti nebeske sile'.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju Barbara Štrbac - 3 U Kazahstanu Reporterki Dnevnika Nove TV Barbari Štrbac dodijeljena međunarodna novinarska nagrada za izvještavanje iz Turske: "Drago mi je da je netko prepoznao naš rad"

Gurdić je u lipnju ove godine danima prosvjedovao pred Uredom Visokog predstavnika za BiH u Sarajevu kada je po prvi puta ustvrdio kako je upravo on zaslužan za Karadžićevo uhićenje. Medijima je izjavio kako je koristeći svoje posebne moći otkrio da se Karadžić krije u Beogradu pod lažnim imenom Dragana Dabića. Gurdić je 2008. godine pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od dvije godine nakon što je proglašen krivim za nanošenje ozbiljnih tjelesnih ozljeda jednoj osobi te za pokušaj ubojstva druge. Razlog tome je ponovo bio navodni novčani dug kojega je Gurdić pokušao 'utjerati'. Tijekom prvostupanjskog postupka sudski vještaci su utvrdili kako Gurdić nije u stanju pratiti tijek suđenja zbog psihičkih smetnji. 

Nakon uhićenja Gurdić je priveden u MUP Kantona Sarajevo na saslušanje, a potom je prebačen u Odsjek za zadržavanje MUP-a. Nakon toga, piše Dnevni Avaz, upućen je na Psihijatrijsku kliniku, gdje mu je pružena adekvatna pomoć.(S.D./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene