Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Federica Mogherini

'U Srebrenici smo mi Europljani pali. Jedino što možemo sada učiniti jest da ponovno ustanemo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U Srebrenici smo mi Europljani pali. Jedino što možemo sada učiniti i jedini način da iskažemo poštovanje tim žrtvama jest da ponovno ustanemo', poručila je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Tragedija u Srebrenici ispisala je najcrnje stranice nedavne povijesti Europe i taj zločin poziva na odlučnu akciju kako se nešto slično ne bi nikada više ponovilo, a za to je nužno očuvati jedinstvo Europske unije, poručila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u posebnoj izjavi u povodu 20. obljetnice genocida u kojemu je ubijeno osam tisuća srebreničkih Bošnjaka.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima''

"Vrijeme i riječi ne mogu ublažiti bol majke koja čak nije mogla ni pokopati svoje dijete. Ali vrijeme i riječi danas nas sve mogu podsjetiti što Europa jest i što bi trebala biti", kazala je Mogherini u poruci koju je u subotu objavila delegacija EU-a u BiH.

U Srebrenici se, istaknula je Mogherini, Europa suočava sa svojom sramotom jer je tamo iznevjerila obećanje njezinih utemeljitelja i snove njihovih unuka da više neće biti rata u Europi, da više neće biti ubijanja zbog rase ili nacije i da više neće biti genocida.

Vučić poručio: Srbija se gnuša onih koji su počinili zločin u Srebrenici

"Srebrenica je poziv na akciju. A ta akcija je ne dopustiti da se ponovi ikad više", izjavila je Mogherini koja je dolazak u Srebrenicu morala otkazati zbog nastavka pregovora s Iranom o nuklearnom programu.

Talijanska je političarka upozorila kako je Srebrenica i podsjetnik da će podjela europskih naroda na "nas" i na "njih" samo prouzročiti nove sukobe.

"Težnje 'etnički čistim' državama neće donijeti mir. Moramo omogućiti svim zajednicama da budu skupa, a ne da budu rastrgane. Zajednički život je bit naše Unije", poručila je Mogherini iskazavši punu potporu europskoj perspektivi BiH.

"U Srebrenici smo mi Europljani pali. Jedino što možemo sada učiniti i jedini način da iskažemo poštovanje tim žrtvama jest da ponovno ustanemo. I da to napravimo u jednom od najtežih trenutaka za Europu. Zadržati sjećanje, raditi na pomirenju i na Europskoj uniji zasnovanoj na bratstvu i solidarnosti i dovoljno snažnoj da se suoči sa brojnim i teškim izazovima koje imamo unutar naših granica i svuda oko nas. Da bi moja generacija bila posljednja koja je svjedočila i koja je proživjela takvu tragediju u Europi", kazala je u poruci Mogherini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene