448919
448919
448919
448919
448919

Sastanci iza zatvorenih vrata čiji ishod napeto čekaju i Rusi i Amerikanci i Kinezi

  • , 03.09.2016., 17:41
  • Autor:
  • komentara

Tijekom dana visoki državni dužnosnici zajedno s obitelji Karimov održavaju sastanke iza zatvorenih vrata u svrhu postizanja dogovora oko novog predsjednika.

 
 
 
 
Sprovod Islama Karimova (Video: Reuters)
Sprovod Islama Karimova (Video: Reuters)

U svom rodnom gradu Samarkandu danas je pokopan Islam Karimov, čovjek koji je na mjestu predsjednika ovu zemlju vodio posljednjih 25 godina.

Iako je Karimov u očima zapada bio diktator koji se nije libio kršenja ljudskih prava, njegov lijes mnogi su ispratili u suzama. Naime, za velik broj Uzbekistanaca on je jedini šef države kojeg su znali, a tu su i nejasnoće oko potencijalnog nasljednika predsjedničke pozicije. Među ljudima se javila tuga, ali i osjećaj nesigurnosti.

Tko će preuzeti vlast u ovoj zemlji ne zanima samo Uzbekistance. Budući da je ova zemlja bedem protiv islamista u središnjoj Aziji, a Karimov je bio jedan od najoštrijih protivnika raznih džihadističkih pokreta, popunjavanje najmoćnije pozicije u toj zemlji s velikim će zanimanjem pratiti Rusi, ali i Amerikanci te Kinezi.

Analitičari tvrde kako tijekom dana visoki državni dužnosnici zajedno s obitelji Karimov održavaju sastanke iza zatvorenih vrata u svrhu postizanja dogovora oko novog predsjednika.

Mnogi smatraju kako se o potencijalnom nasljedniku može nagađati i iz kadrova snimljenih na sprovodu. Naime, u prvom redu do lijesa stajali su premijer Shavkat Mirziyoyev i ministar financija Rustam Azimov koje se već ranije spominjalo kao najizglednije nasljednike Islama Karimova.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se