Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kancelarka slobodnog svijeta'

TIME Angela Merkel je osoba godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Magazin Time za osobu godine izabrao je Angelu Merkel nazvavši je 'kancelarkom slobodnog svijeta'.

Osoba 2015 po izboru Time je njemačka kancelarka Angela Merkel. 'U godini u kojoj su vođetestirane, nitko nije bio testiran kao ona', objasnila je izbor Time glavan urednica tog časopisa Nancy Gibbs.

Pročitajte i ovo Angela Merkel Porazgovarali o ratu Halo, halo: Merkel nasjela na lažni poziv ruskih komičara Slika nije dostupna Oni su obilježili 2011. Osoba godine magazina Time je...

Merkel je uspješno nosila s ekonomskim kolapsom u grčkoj te bila vodeća figura u rješavanju izbjegličke krize u Europi. 'Ona se istaknula na način koji nije karakterističan', kazala je Gibbs.

Nesuglasice oko izbjeglica u Njemačkoj ne posustaju

'Ona traži više od svoje zemlje nego što bi se većina političara usudila, ona prkosi tiraniji i oportunizmu i donosi snažno moralno vodstvo kakvo je rijetko u svijetu', pojašnjava Gibbs.

Merkel je prva žena koju je Time izabrao za osobu godine još od 1986. kada je to bila Corazon Aquino, prva predsjednica Filipina. Merkel je vodila Europsku uniju kroz grčku i migrantsku krizu, 'a obje su mogle rezultirati raspadom Unije, koja sedam desetljeća održava mir na kontinentu', obrazlaže Time u članku 'Angela Merkel - kancelarka slobodnog svijeta'.

Njezina dobrodošlica migrantima koji bježe pred ratovima i siromaštvom na Bliskom istoku i u Africi časopis naziva 'najplemenitnijom i najvelikodušnijom gestom moderne povijesti'.

Angela Merkel rođena je 1954., a ove je godine obilježila 10 godina na vlasti.

Njemačku kancelarku u izboru slijede vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Donald Trump.

Lani su za osobe godine izabrani borci protiv ebole, a godinu prije to je bio Papa Franjo. Time osobe godine bira od 1927. i prvi koji se okitio tim priznanjem bio je Charles Lindbergh.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene