Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usprkos neuspjehu na izborima

Theresa May: Pregovori o Brexitu počinju za dva tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija pregovore o izlasku iz Europske unije planira početi "za dva tjedna", kao što je bilo planirano, rekla je u subotu britanska premijerka Theresa May njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Premda je May oslabljena nakon parlamentarnih izbora održanih u četvrtak na kojima je izgubila parlamentarnu većinu, "potvrdila je da pregovore o Brexitu kani početi za dva tjedna, kao što je bilo planirano", piše u priopćenju Downing Streeta.

Pročitajte i ovo Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Datum zasad nepoznat Theresa May najavila ostavku: S pozicije premijerke planira otići prije druge faza pregovora o Brexitu Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Buran dan u parlamentu Britanski zastupnici odbili dogovor Therese May: Doznajte odgovore na neka od najvažnijih pitanja o sudbini Brexita

Britanska premijerka je u subotu postigla "dogovor o glavnim smjernicama" s manjom Sjevernoirskom demokratskom unionističkom strankom (DUP) koja će joj osigurati natpolovičnu većinu u parlamentu.

"Možemo potvrditi da je DUP dao načelan pristanak za dogovor o glavnim smjernicama kako bi podupro konzervativnu vladu", rekao je u subotu navečer glasnogovornik Downing Streeta.

Nekoliko dana prije početka pregovora o Brexitu, potpora deset zastupnika DUP-a, regionalne ultrakonzervativne protestantske stranke bila je nužna kako bi konzervativci May, koji su na izborima pretrpjeli težak poraz, dobili većinu u parlamentu.

U nedjelju je Downing Street priopćio da su u tijeku pregovori s DUP-om za postizanje konačnog dogovora o vladi, pošto je dan ranije izvijestio o postizanju načelnog dogovora.

"Premijerka (Theresa May) je u subotu navečer s DUP-om razgovarala o finalizaciji dogovora a parlament nastavlja rad idućeg tjedna", navodi se u priopćenju iz premijerkina ureda.

"Dogovor želimo postići radi stabilnosti i sigurnosti koji su zemlji potrebni u ovom trenutku kada počinje pregovore, a i nakon toga", istaknuo je Downing Street. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene