Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljno upozorenje

May: "Ako ne postignemo dobar sporazum o Brexitu, posljedice će biti strašne"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska premijerka Theresa May izjavila je u četvrtak u Halifaxu na sjeveru Engleske da će posljedice za Veliku Britaniju biti strašne ako ne postigne dobar sporazum o Brexitu te naglasila da će idućih pet godina biti među najizazovnijima u životima Britanaca, javljaju svjetske novinske agencije.

"Glavni izazov s kojim smo suočeni je ispregovarati najbolji sporazum za Britaniju u Europi", kazala je May predstavljajući program svoje Konzervativne stranke pred parlamentarne izbore 8. lipnja na kojima se očekuje pobjeda konzervativaca.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) osnovani u travnju Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

"Ako ne uspijemo, posljedice za Britaniju i za ekonomsku sigurnost običnih radnih ljudi bit će strašne. Ako uspijemo, pred nama su velike mogućnosti", istaknula je.

"Smanjiti i kontrolirati imigraciju"

Obećala je da će "smanjiti i kontrolirati" imigraciju u Britaniju iz Europske unije i neeuropskih zemalja ako pobijedi na prijevremenim izborima, a ankete joj predviđaju premoćnu pobjedu.

May je kazala kako smatra da je "teško izgraditi ujedinjeno društvo kad je imigracija previsoka i prebrzo raste". Po službenim statistikama, migracijski neto priljev tijekom godine završene u rujnu 2016. iznosio je 273.000 osoba: 596.000 osoba ušlo je legalno u Veliku Britaniju dok ih je 323.000 odande otišlo. U programu se navodi da je ta brojka od 273.000 osoba "previsoka".

"Naš je cilj smanjiti imigraciju na održive razine.... na desetke tisuća...", kazala je dodavši da će stoga ograničiti neeuropsku imigraciju.

May je odbacila navode da ima prepoznatljiv osobni stil ili da želi da ju se uspoređuje s bivšom britanskom premijerkom Margaret Thatcher.

"Ne postoji Mayizam"

"Ne postoji 'Mayizam'. Znam da vi novinari volite pisati o tome. Postoji dobar, solidan konzervativizam, koji stavlja interese zemlje i interese običnog radnog naroda u središte svega što radimo u vladi", naglasila je May.

Također je rekla da će završiti vrijeme kada je Britanija davala ogromne donacije Europskoj uniji, ali da će možda biti specifičnih programa EU-a u kojima će Britanija željeti sudjelovati.

Rekla je i kako vjeruje da je nužno postići suglasnost o uvjetima budućeg britanskog partnerstva s EU-om tijekom iduće dvije godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene