443748
443748
443748
443748
443748

Nova britanska premijerka: Da, spremna sam narediti nuklearni napad

  • , 19.07.2016., 08:43
  • Autor:
  • komentara

Nova britanska premijerka Theresa May bez ikakvog je oklijevanja izjavila da bi zapovjedila nuklerni napad koji bi ubio stotine tisuća ljudi, ako bi smatrala da je to potrebno učiniti.

 
 
 
 
Theresa may, nuklearna podmornica klase Trident i Nuklearna eksplozija (Ilustracija: AFP/Guliver/Thinkstock)
Theresa may, nuklearna podmornica klase Trident i Nuklearna eksplozija (Ilustracija: AFP/Guliver/Thinkstock)

Theresa May, nova britanska premijerka dala je taj izravan i nedvosmislen odgovor tijekom parlamentarne rasprave u ponedjeljak, o obnovi britanskog nuklearnog programa Trident. Britanski mediji prenose kako mnogi nagađaju da je riječ o potezu vlade čiji je jedini cilj privući pažnju na sve veći jaz između šefa laburista Jeremyja Corbyna i većine zastupnika laburista u britanskom parlamentu.

Pitanje o nuklearnom napadu, na koje je May odgovorila, postavio je zastupnik škotskog SNP-a, George Kerevan. "Jeste li spremni odobriti nuklearni napad koji bi ubio stotine tisuća muškaraca, žena i djece?", pitao je Kerevan.

"Da", poručila je May i dodala da je smisao nuklearnog programa kao sredstva za odvraćanje, da je neprijatelj svjestan da ste ga spremni i upotrijebiti.

"Odbaciti britansko nuklearno oružje bio bi čin velike neodgovornosti", dodala je May te isto tako prozvala protivnike sustava Trident da su "prvi u obrani neprijatelja Velike Britanije".

Theresa May zapravo je prva koja je s mjesta premijera tako jasno odgovorila na pitanje uporabe nuklearnog oružja, jer njezini prethodnici su uvijek izbjegavali dati odgovor na to hipotetsko pitanje. Sir Geoffrey Howe, koji je bio ministar vanjskih poslova tijekom Hlanog rata, rekao je da je to pitnaje na koje niti jedan premijer ne bi trebao izravno odgovoriti.

May je znala da će Corbyn iznijeti svoje mišljenje, koje je suprotno njezinom, što je on i učinio."Neću donositi odluku koja će ubiti milijune nevinih ljudi. Ne vjerujem da je prijetnja masovnim ubojstvom legitiman način ophođenja u međunarodnim odnosima", poručio je Corbyn.

Odluku o glasovanju za obnovu sustava Trident postavio je zapravo bivši britanski premijer David Cameron, koji je sjedio tri reda iza May, ne izgovorivši niti riječ. Britanski parlament je upitan za odobrenje potrošnje oko 30 milijardi funti za obnovu četiri Trident podmornice, koje su opremljene nuklearnim balističkim raketama. U bilo koje doba dana ili noći, jedna od njih je aktivna na moru i u patroli.

Sustav Trident je uvela "Željezna Lady" Margaret Thatcher, kupivši ga od SAD, kao posljednju liniju obrane protiv zemalja propalog Vašavskog pakta.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se